Αυξήθηκαν τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στη Νιγηρία

Αυξήθηκαν τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στη Νιγηρία

122
Αυξήθηκαν τα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στη Νιγηρία

Έρευνα από το Bureau of Economic and Business Affairs (EB) του US Department of State αποκαλύπτει ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά πειρατείας και ομηρίας ναυτικών στην θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία. Την ίδια ώρα προκύπτει ότι οι προσπάθειες που γίνονται από τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή του νόμου προς την αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών είναι σχετικά άκαρπες.

Ένα πρόσφατο περιστατικό στα ανοικτά της Νιγηρίας αφορούσε την πειρατική επίθεση του υπό ελβετική σημαία πλοίου «Glarus», το οποίο μετέφερε σιτάρι από το Λάγκος στο Πορτ Χάρκορτ, νοτίως της Νιγηρίας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ το πλοίο βρισκόταν περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Μπόνι Άιλαντ. Οι επιδρομείς κατέλαβαν το πλοίο και απήγαγαν 12 από τα 19 μέλη του πληρώματός του.

Σύμφωνα με στοιχεία του International Maritime Bureau του ICC κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν παγκοσμίως 66 περιστατικά επιθέσεων σε πλοία, συγκριτικά με τα 43 και τα 37 περιστατικά του πρώτου εξαμήνου του 2017 και του 2016, αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω περιστατικά του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους τα 22 έλαβαν χώρα σε νιγηριανά ύδατα.

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις παράνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας, καθώς εκτός από τις επιθέσεις σε πλοία καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα λαθρεμπορίου καυσίμων, κλοπής φορτίων πετρελαίου από τα πλοία, εμπορίου λευκής σαρκός κ.ά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.