O ιταλικός «βραχνάς», η νέα NAFTA και ο αντίκτυπος στις αγορές

O ιταλικός «βραχνάς», η νέα NAFTA και ο αντίκτυπος στις αγορές

102
O ιταλικός «βραχνάς», η νέα NAFTA και ο αντίκτυπος στις αγορές

Την περασμένη εβδομάδα (24.09- 30.09) το θέμα που απασχόλησε τις αγορές, κυρίως στις ΗΠΑ, ήταν η αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο.

Παράλληλα, θετικά ήταν τα νέα το Σαββατοκύριακο που πέρασε αναφορικά με την αναθεωρημένη εκδοχή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό (NAFTA), η οποία, ωστόσο, πριν τεθεί σε ισχύ θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους.

Επίσης, τα βλέμματα τα επενδυτικού κοινού διεθνώς μαγνήτισε ο ιταλικός προϋπολογισμός, ο οποίος έρχεται σε «σύγκρουση» με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης σε διαρθρωτικούς όρους, όπως διαμήνυσε από το Λουξεμβούργο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πιο συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα του προϋπολογισμού της 2,4% το 2019, πολύ υψηλότερο απ’ ότι ανέμεναν οι επενδυτές. Μπορεί το εν λόγω έλλειμμα να φαντάζει μικρό, ωστόσο είναι αρκετό προκειμένου οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. Η βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους εντός του ευρώ παραμένει η «καυτή πατάτα» για τους επενδυτές ομολόγων και τις αγορές εν γένει, δεδομένης της συνεχούς αύξησής του.

Ενδιαφέρον έχει και η είδηση, που προέκυψε από την δημοσιοποίηση μακροοικονομικών στοιχείων διεθνώς την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την υποχώρηση του δείκτη PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη μεταποίηση) σε διεθνή κλίμακα και ιδιαίτερα στην Κίνα ελέω των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ και της αύξησης των τιμών πετρελαίου. Εξαίρεση αποτέλεσε η Βρετανία, η οποία συνέχισε την ανοδική της πορεία με τον PMI να αυξάνεται στο 53,8. Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη ISM του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, αλλά και των nonfarm payrolls (νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν εκτός γεωργικού κλάδου), τα οποία δημοσιεύονται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.