«Παιχνίδι» ενεργειακών γιγάντων με φόντο την Βόρεια Θάλασσα

«Παιχνίδι» ενεργειακών γιγάντων με φόντο την Βόρεια Θάλασσα

91
«Παιχνίδι» ενεργειακών γιγάντων με φόντο την Βόρεια Θάλασσα

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει έρθει σε συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού με το οποίο συμμετέχει η Chevron στο Danish Underground Consortium (DUC), μιας κοινοπραξίας που ξεκίνησε το 1972 για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα.

Με την εξαγορά του 12%, που κατείχε η Chevron μέχρι πρότινος, η Τοtal αυξάνει το μερίδιό της στο project στο 43,2% (από το 31,2%) και επεκτείνει αυτομάτως την παρουσία της στην Βόρεια Θάλασσα.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τοtal επίσης στη Βόρεια Θάλασσα και συγκεκριμένα στο Glendronach, το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών των Νήσων Shetland.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κοινοπραξία, η οποία είναι υπεύθυνη για το 90% της δανικής παραγωγής αργού και φυσικού αερίου, συμμετέχουν επίσης η Shell (36,8%) και η Nordsøfonden (20%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.