Χαμηλότερη ανάπτυξη για το διεθνές εμπόριο βλέπει ο ΠΟΕ

Χαμηλότερη ανάπτυξη για το διεθνές εμπόριο βλέπει ο ΠΟΕ

76
Χαμηλότερη ανάπτυξη για το διεθνές εμπόριο βλέπει ο ΠΟΕ

Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων καθώς επίσης και οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες που παρατηρείται σε σημαντικές αγορές, αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου για το υπόλοιπο του 2018 και το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο ΠΟΕ υποβάθμισε τις προοπτικές για το διεθνές εμπόριο καθώς όπως αναφέρει, ναι μεν θα αναπτυχθεί αλλά με μικρότερο ρυθμό από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί κατά 3,9% μέχρι τα τέλη του 2018 και 3,7% το 2019, όταν τον περασμένο Απρίλιο οι εκτιμήσεις του ΠΟΕ έκαναν λόγο για επέκταση του διεθνούς εμπορίου κατά 4,4%.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά το α’ εξάμηνο του 2018, η μεγάλη πλειονότητα των χωρών παγκοσμίως παρουσίασαν σημαντική αύξηση των εξαγωγών και εισαγωγών τους σε ετήσια βάση. Η Νότια Αμερική κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών κατά το εν λόγω διάσημα στο +4,8%, ενώ ακολούθησαν Ασία (+4,2%) και Ευρώπη (+2,8%).

Τέλος ο ΠΟΕ στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι οι τιμές εμπορευμάτων ενέργειας συμπεριλαμβανομένων του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 33% (διαθέσιμα στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο), αυξάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα έσοδα των εξαγωγέων των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.