Το πρώτο containership που διέσχισε το Βόρειο Πέρασμα

Το πρώτο containership που διέσχισε το Βόρειο Πέρασμα

178
Το πρώτο containership που διέσχισε το Βόρειο Πέρασμα

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διέλευση του πλοίου «Venta Maersk» από τον Αρκτικό Κύκλο, αποτελώντας το πρώτο containership που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Στις 23 Αυγούστου 2018 το «Venta Maersk», χωρητικότητας 3.600 TEUs, ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία με προορισμό τον γερμανικό λιμένα Μπρεμερχάφεν. Εφόσον το πλοίο πραγματοποιούσε το συγκεκριμένο ταξίδι μέσω της Διώρυγας του Σουέζ η διαδρομή θα διαρκούσε περίπου 34 ημέρες, ενώ μέσω του Αρκτικού Κύκλου το ταξίδι είχε διάρκεια 23 ημέρες.

Παλιότερα η ασφαλής ναυσιπλοΐα του Ακτικού Κύκλου δεν ήταν δυνατή από όλες τις κατηγορίες των πλοίων λόγω της ύπαρξης παχέων στρωμάτων πάγου. Εφόσον όμως τα επίπεδα πάγου έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθιστούν ευκολότερη τη διέλευση πλοίων. Αυτό αποτελεί και το μοναδικό πλεονέκτημα από τη μείωση των επιπέδων πάγου, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε και ο δανέζικος κολοσσός Maersk, η διέλευση containerships θα είναι δυνατή από την συγκεκριμένη περιοχή μόνο μεταξύ Ιουλίου- Οκτωβρίου όταν και τα επίπεδα πάγου είναι αρκετά μειωμένα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.