Ουάσιγκτον-Πεκίνο ξανά στο πεδίο των «μαχών»

Ουάσιγκτον-Πεκίνο ξανά στο πεδίο των «μαχών»

83
Ουάσιγκτον-Πεκίνο ξανά στο πεδίο των «μαχών»

Το απόλυτο χάος γύρω από το διεθνές εμπόριο φαίνεται πως επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την νέα επιβολή εμπορικών κυρώσεων προς την Κίνα.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού αφορούν επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ύψους $200 δις, με ισχύ από την επόμενη εβδομάδα (24/09). Τονίζεται, επίσης, ότι από 1/1/2019 οι εν λόγω δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους δασμών, οι οποίοι επικεντρώνονταν εν πολλοίς σε επιχειρήσεις, τα νέα μέτρα θα πλήξουν κυρίως τις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών, όπως ηλεκτρικές συσκευές και τρόφιμα.

Με την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο πρόεδρος Τραμπ διαμήνυσε ότι εάν η κινεζική πλευρά προβεί σε αντίποινα, που θα πλήξουν την γεωργία και άλλους κλάδους παραγωγής των ΗΠΑ, τότε  η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει άμεσα στην τρίτη φάση κυρώσεων ύψους $267 δις.

Παράλληλα, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι κλιμακώνει τις μεταξύ τους διενέξεις ακολουθώντας αθέμιτες πολιτικές γύρω από το διεθνές εμπόριο. Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στο Πεκίνο προκειμένου να συζητηθεί η κινεζική αντίδραση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.