Λιώσιμο πάγων και τάσεις ναυσιπλοΐας στην Αρκτική

Λιώσιμο πάγων και τάσεις ναυσιπλοΐας στην Αρκτική

131
Λιώσιμο πάγων και τάσεις ναυσιπλοΐας στην Αρκτική

Ενδιαφέρουσα είναι η πρόσφατη έκθεση του Global Ice Center αναφορικά με τις τάσεις στη ναυσιπλοΐα στον Αρκτικό Ωκεανό για το 2018.

Το Βορειοανατολικό Πέρασμα, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος των αρκτικών ακτών της Ρωσίας, ενώνοντας τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, από τα τέλη Αυγούστου «επιτρέπει» την ελεύθερη διέλευση πλοίων χωρίς εκείνα να εισέρχονται σε περιοχές όπου υπάρχει πάγος. Το ίδιο θα είναι δυνατό και για το Βορειοδυτικό Πέρασμα εντός του Σεπτεμβρίου, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Β. Αμερικής και συνδέει Ειρηνικό με Ατλαντικό Ωκεανό.

Η μείωση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό καθιστά πιο ελκυστική τη ναυσιπλοΐα στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή, ιδιαίτερα για τις μεταφορές φορτίων LNG, καθώς πολλά ενεργειακά έργα έχουν δημιουργηθεί εκεί τα τελευταία χρόνια.

Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου η έκταση του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό ανερχόταν σε 6,3 εκατ. τετραγωνικά χλμ. Το λιώσιμο των πάγων της θερινής περιόδου θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όπου εκτιμάται ότι θα φτάσει σε 4,4 εκατ. τετραγωγικά χλμ. η έκταση του πάγου.

Στο παρακάτω διάγραμμα αναπαρίσταται η έκταση των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό σε ετήσια βάση με το πέρασμα των χρόνων.

Πηγή: Global Ice Center
Πηγή: Global Ice Center
Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.