Σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας αντιστέκονται σθεναρά στις πιέσεις της αγοράς

Σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας αντιστέκονται σθεναρά στις πιέσεις της αγοράς

60
Σιδηρομετάλλευμα και άνθρακας αντιστέκονται σθεναρά στις πιέσεις της αγοράς

Oι τιμές βασικών εμπορευμάτων βρίσκονται υπό διαρκή πίεση καθώς εντείνονται οι εμπορικές διενέξεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνα και το δολάριο κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Ωστόσο από τους δύο προαναφερθέντες λόγους, οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε ένα sell-off (πώληση λόγω μειωμένων τιμών) για τα εμπορεύματα, το ενισχυμένο δολάριο είναι αυτό που προκαλεί τις περισσότερες αναταραχές στην αγορά, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Vivek Dhar, ειδικός αναλυτής της Commonwealth για τα commodities.

Συγκεκριμένα ο κ. Dhar σημειώνει στο αυστραλιανό business insider ότι οι τιμές βασικών μετάλλων έχουν επηρεαστεί περισσότερο από ένα ισχυρότερο δολάριο και αυτό διότι το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης βασικών μετάλλων προέρχεται από τον ασιατικό γίγαντα, οι σχέσεις του οποίου με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Ωστόσο οι τιμές των χύδην ξηρών εμπορευμάτων φαίνεται πως είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με τα μέταλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χάλυβας, το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας έχουν επηρεαστεί ελάχιστα από τα κέρδη του δολαρίου, καθώς τα εν λόγω εμπορεύματα αποτελούν αντικείμενο μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κινεζική κυβέρνηση και αφορά άμεσα την προσφορά των προϊόντων αυτών. Ενδεικτικά αναφέρεται στο business insider ότι οι πολιτικές για τον περιορισμό της ρύπανσης στην Κίνα συντελούν στο να αυξηθούν οι τιμές για καλύτερης ποιότητας σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα.

Μένει λοιπόν να δούμε εάν η θεωρία αυτή θα συνεχίσει να επαληθεύεται, ειδικότερα μετά την εκ νέου εφαρμογή εμπορικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, η οποία αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.