Αλώβητη θα βγει η αγορά των dry από την σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας;

Αλώβητη θα βγει η αγορά των dry από την σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας;

192
Αλώβητη θα βγει η αγορά των dry από την σύγκρουση ΗΠΑ- Κίνας;

Τα ναύλα στην αγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου αναμένεται να κινηθούν προς τα άνω, από τα μέχρι τώρα επίπεδα, λόγω της αύξησης της ζήτησης για διά θαλάσσης μεταφορές. Παράλληλα ο περιορισμένος αριθμός παραγγελιών νεότευκτων θα οδηγήσει σε πολύ μικρή αύξηση του παγκόσμιου στόλου των dry, γεγονός που θα επιδράσει επίσης θετικά στην ναυλαγορά.

Αυτά τα ευρήματα προέκυψαν από την τελευταία έκθεση «Dry Bulk Forecaster» της Drewry. Ωστόσο όπως σημειώνει ο Οίκος, οι εμπορικές διενέξεις, οι οποίες έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις, είναι πιθανό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου.

Οι αλλεπάλληλες εκατέρωθεν επιβολές εμπορικών κυρώσεων μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας ενδεχομένως να μην επηρεάσουν άμεσα τις εμπορευματικές ροές ξηρού φορτίου και αυτό γιατί όπως αναφέρει η Drewry, οι ΗΠΑ κατέχουν ένα μικρό μερίδιο των κινεζικών εξαγωγών χάλυβα. Όσον αφορά τις κινεζικές εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σχετικά αμετάβλητες.

Από την άλλη πλευρά ο Rahul Sharan, επικεφαλής αναλυτής της Drewry για την αγορά ξηρού φορτίου, τονίζει ότι ενώ ο εμπορικός «πόλεμος» δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά, η κινεζική οικονομία θα υποστεί πλήγμα καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του ασιατικού γίγαντα με το 18% των κινεζικών εξαγωγών να προορίζεται για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο κ. Sharan σχολιάζει ότι μια μείωση στην παραγωγή χάλυβα θα επηρεάσει άμεσα τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα οπτανθρακοποίησης (coking coal). Τέλος εκτιμά ότι από την στιγμή που η Κίνα αποτελεί την μερίδα του λέοντος για το εμπόριο σιδηρομεταλλέυματος (70%), τα ναύλα για Capesizes και VLOCs θα επηρεαστούν σημαντικά από τις παγκόσμιες διενέξεις σε θέματα εμπορικής πολιτικής επιβραδύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανάκαμψη της αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.