Πως και γιατί κινήθηκαν αμφίρροπα οι χρηματαγορές το καλοκαίρι

Πως και γιατί κινήθηκαν αμφίρροπα οι χρηματαγορές το καλοκαίρι

88
Πως και γιατί κινήθηκαν αμφίρροπα οι χρηματαγορές το καλοκαίρι

Ο Αύγουστος παραδοσιακά θεωρείται από τους πιο υποτονικούς μήνες για τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς μεγάλη μερίδα του επενδυτικού κοινού επιλέγει να κάνει διακοπές με συνέπεια οι όγκοι συναλλαγών να εμφανίζονται περιορισμένοι.

Βραχυπρόθεσμα οι κυριότερες αγορές ανά τον κόσμο (τουλάχιστον στον λεγόμενο αναπτυγμένο) τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο τον προηγούμενο μήνα οι αποδόσεις τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν αποκλίσεις. Συγκεκριμένα ενώ ο S&P έκλεισε με κέρδη 3% τον Αύγουστο, δεν συνέβη το ίδιο με τον FTSE 100 o οποίος υποχώρησε κατά 4%. Γιατί ωστόσο παρατηρήθηκε το χάσμα αυτο;

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κινούνται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης η οποία πυροδοτείται εδώ και καιρό από τις φορολογικές περικοπές που έχει προωθήσει η κυβέρνηση Τραμπ και οι οποίες με τη σειρά τους ενίσχυσαν σημαντικά τα εταιρικά κέρδη.

Από την άλλη το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ζει υπό καθεστώς αβεβαιότητας αναφορικά με το Brexit, ενώ οι πολιτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας εντείνουν την έκρυθμη αυτή κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατασκευαστικός δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλά δύο ετών ενώ οι εξαγωγές, παρά το γεγονός ότι η στερλίνα αποδυναμώθηκε αρκετά, παρουσίασαν επίσης μείωση. Το επόμενο διάστημα θεωρείται από πολλούς αναλυτές κρίσιμο για την Βρετανία καθώς η κυβέρνηση της χώρας καλείται να βρει την χρυσή τομή με την Ε.Ε για θέματα που αφορούν το εμπόριο. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου με τους εμπορικούς τους εταίρους θα κρίνουν εν πολλοίς το εάν το χάσμα των επιδόσεων των χρηματιστηριακών τους αγορών που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο γεφυρωθεί ή αν αντιθέτως λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο Σεπτέμβριος σαφώς και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες αγορές με το Brexit, τις εμπορικές διενέξεις και την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία να αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, σημειώθηκε κάποια πρόοδος στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικό (NAFTA) και μένει να δούμε εάν θα συμμετάσχει σε αυτή ο Καναδάς. Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να επιβάλλει δασμούς ύψους $200 δις στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έως το τέλος της εβδομάδας εντείνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο. Στον αντίποδα σε Τουρκία και Αργεντινή η δεινή οικονομική κατάσταση  στην οποία έχουν περιέλθει φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Την εβδομάδα αυτή αναμένουμε τα Nonfarm Payroll στις ΗΠΑ (νέες θέσεις εργασίας χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές εκείνες του αγροτικού τομέα και οι οποίες ανακοινώνονται κάθε 1η Παρασκευή κάθε μήνα), ενώ η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed εκτιμάται για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.