Εγκλωβισμένη παραμένει η αγορά των δεξαμενόπλοιων

Εγκλωβισμένη παραμένει η αγορά των δεξαμενόπλοιων

378
Εγκλωβισμένη παραμένει η αγορά των δεξαμενόπλοιων

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων μάχεται απέναντι σε θεούς και δαίμονες από το 2017 και μετά, ωστόσο η προσπάθεια αυτή φαίνεται να πέφτει στο κενό ιδιαίτερα καθώς τα ναύλα έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αναφέρει η BIMCO στην τελευταία της έκθεση.

Συγκεκριμένα η BIMCO αναφέρει ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα τα κατά μέσο όρο κέρδη για τα VLCC, τα Suezmax και τα Aframax έχουν διαμορφωθεί στα $6.797, $11.337 και $10.438 ημερησίως αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα oil product tankers τύπου LR2, LR1, MR και handysize τα κατά μέσο όρο κέρδη έχουν υποχωρήσει στα $8.961, $6.965, $8.741 και $5.239 αντίστοιχα όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα:

BIMCO

Παράλληλα τονίζεται ότι η αγορά των χρονοναυλώσεων ταλαιπωρείται από πολλά σκαμπανεβάσματα για παραπάνω από ένα χρόνο ενώ και η ρευστότητα της εν λόγω αγοράς κρίνεται περιορισμένη.

Σημειώνεται ότι μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου τα ναύλα για χρονοναυλώσεις VLCC τριών και πέντε χρόνων μειώθηκαν στα $27.500 από τα $29.500 ημερησίως και στα $24.000 από τα $25.500 ημερησίως αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά η αύξηση των εισαγωγών αργού από την Κίνα κατά 5,8% κατά το α’ εξάμηνο του έτους αύξησε μεν τη ζήτηση για δεξαμενόπλοια, ωστόσο όχι αρκετά ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά.

Η BIMCO επιπρόσθετα σημειώνει ότι ευτυχώς αποφεύχθηκε  μια επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές αμερικανικού αργού προς την Κίνα ύψους 10 εκατ. τόνων, εξέλιξη που θα επιβάρυνε επιπλέον την αγορά των tankers.

Όσον αφορά την προσφορά δεξαμενόπλοιων, η BIMCO τονίζει ότι η υπερπροσφορά εξακολουθεί να πονοκεφαλιάζει τους πλοιοκτήτες και εκτιμά ότι πετρελαιοφόρα συνολικής χωρητικότητας 19 εκατ. DWT θα οδηγηθούν στην διάλυση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.