Δανία: Πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια εισαγωγέας αργού πετρελαίου;

Δανία: Πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια εισαγωγέας αργού πετρελαίου;

111
Δανία: Πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια εισαγωγέας αργού πετρελαίου;

Μια 25χρονη λαμπρή περίοδος όπου η Δανία αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς αργού πετρελαίου αναμένεται να λάβει άδοξα τέλος φέτος ελέω της πολύ χαμηλής παραγωγής στην Βόρεια Θάλασσα.

Αυτά τα ευρήματα προκύπτουν από τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις του Δανικού Οργανισμού Ενέργειας για την πορεία της παραγωγής του πετρελαίου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός εκτιμά ότι το φέτος η παραγωγή αργού θα υποχωρήσει κατά 10% στα 128.000 βαρέλια ημερησίως όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι κυμαίνονταν στα 138.000 βαρέλια.

Οι μειωμένες προβλέψεις αποτελούν απόρροια της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την ανάπτυξη αρκετών πεδίων εξόρυξης. Σημειώνεται ότι από το 1993 έως σήμερα η Δανία υπήρξε καθαρός εξαγωγέας «μαύρου χρυσού» καθώς τεχνολογικές εξελίξεις όπως οι οριζόντιες γεωτρήσεις συντέλεσαν τα μέγιστα για την εξόρυξη πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα. Το 2004 μάλιστα η παραγωγή έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς άγγιξε τα 390.000 βαρέλια ημερησίως.

Τέλος ο Οργανισμός εκτιμά ότι η ανακατασκευή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Tyra θα πυροδοτήσουν μια αύξηση της παραγωγής το 2020 και το 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.