Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φαντάζουν (επιτέλους) ευνοϊκές

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φαντάζουν (επιτέλους) ευνοϊκές

106
Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φαντάζουν (επιτέλους) ευνοϊκές

Την περασμένη Τετάρτη (22.08) επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι η αμερικανική bull market (αγορά στην οποία οι τιμές όλων ή ορισμένων ομάδων χρεογράφων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων αυξάνονται) αποτελεί την μακροβιότερη καθώς από την έναρξή της τον Μάρτιο του 2009 μετρά αισίως 3.453 μέρες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατά την χρονική αυτή περίοδο ο τεχνολογικός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 300%.

Μετά την χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η Fed εκμηδένισε τα επιτόκια ξεκινώντας παράλληλα ένα πρόγραμμα εξαγοράς κυβερνητικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων το γνωστό σε όλους QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να «δημιουργεί χρήμα» φέρνοντας μια πρωτόγνωρη ανάκαμψη στις τιμές των assets παρά το γεγονός ότι από την έναρξη του bull market η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη. Βεβαίως η Fed πλέον αναπροσαρμόζει τα πλάνα της για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποσκοπώντας στο να ομαλοποιήσει την νομισματικής της πολιτική.

Το ερώτημα που τίθεται από οικονομολόγους και αναλυτές ανά τον κόσμο είναι εάν και κατά πόσο και οι άλλες οικονομίες μπορούν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ χωρίς μάλιστα την παρέμβαση των εκάστοτε κεντρικών τραπεζών. Επί του παρόντος, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας φαντάζουν ευνοϊκές με την αύξηση των εταιρικών κερδών σε γενικές γραμμές να είναι ισχυρή. Mε τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις να είναι σε μεγάλο βαθμό μειωμένες (φωτεινή εξαίρεση η Βενεζουέλα), οι κεντρικές τράπεζες δύσκολα θα «σφίξουν» τις πολιτικές τους στο εγγύς μέλλον.

Από την άλλη, η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικό σε μια αναθεωρημένη εκδοχή του NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής) «καλωσορίσθηκε» από τους επενδυτές, ωστόσο είναι σχεδόν απίθανο ότι οι μεταξύ τους εμπορικές διαμάχες θα διακοπούν. Παράλληλα η Fed διαμήνυσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ενώ αναμένει αύξηση των επιτοκίων στο τέλος Σεπτέμβρη.

Τέλος την εβδομάδα αυτή αναμένουμε την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία τόσο του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή στις ΗΠΑ όσο και του κινεζικού κατασκευαστικού δείκτη PMI.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.