Το ρεκόρ γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος προκαλεί τον εκνευρισμό του ΔΝΤ

Το ρεκόρ γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος προκαλεί τον εκνευρισμό του ΔΝΤ

124
Το ρεκόρ γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος προκαλεί τον εκνευρισμό του ΔΝΤ

Η Γερμανία αναμένεται να κλείσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της για το 2018 με εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ ύψους $299 δις, παρά τις διεθνείς κατακραυγές για το εξαγωγικό της μοντέλο αναφέρει έρευνα του ινστιτούτου-με έδρα το Μόναχο- Ifo.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου την Γερμανία θα ακολουθήσουν στην κατάταξη με τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα η Ιαπωνία ($200 δις) και η Ολλανδία ($110 δις).

Επισημαίνεται ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί έναν πολύ σημαντικό δείκτη για την οικονομική πορεία μιας χώρας και ουσιαστικά παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αγαθών και των υπηρεσιών που εισάγει μια χώρα σε σχέση με την αξία αυτών που εξάγει. Όπως αναφέρουν αναλυτές του Ifo το εμπορικό αυτό πλεόνασμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης προκύπτει από τον μεγάλο όγκο εμπορευμάτων που έχει εξάγει μέχρι στιγμής και θα εξάγει η χώρα μέχρι το τέλος του 2018.

Όσον αφορά τους κορυφαίους προορισμούς των γερμανικών αγαθών; Ο Christian Grimme του Ifo σημειώνει ότι φέτος υπήρξε ισχυρή ζήτηση τόσο από τις χώρες της Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο παρά το ρεκόρ εμπορικού πλεονάσματος αγαθών και κεφαλαίου, η Γερμανία αναμένεται να καταγράψει εμπορικό έλλειμα υπηρεσιών της τάξης των $18 δις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνεχή πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αποτελούν αντικείμενο δριμείας κριτικής για το ΔΝΤ καθότι κορυφαίοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι τα σχεδόν μόνιμα πλεονάσματα άνω του 6% του ΑΕΠ θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα των εμπορικών της συμμάχων ελέω συσσωρευμένων ελλειμάτων τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.