EY: Ευοίωνο “βλέπουν” το μέλλον τους οι ευρωπαϊκές μεσαίες επιχειρήσεις

EY: Ευοίωνο “βλέπουν” το μέλλον τους οι ευρωπαϊκές μεσαίες επιχειρήσεις

57
EY: Ευοίωνο “βλέπουν” το μέλλον τους οι ευρωπαϊκές μεσαίες επιχειρήσεις

Οι ευρωπαϊκές μεσαίες επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες για το επόμενο δωδεκάμηνο και προχωρούν σε φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της ετήσιας έκθεσης της ΕΥ, EY Growth Barometer: Europe. Τα στελέχη των μεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φαίνεται να ενθαρρύνονται από τα υψηλότερα επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008, και δεν επηρεάζονται από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο εθνικισμό και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εντάσεων στο διεθνές εμπόριο.

Η ετήσια έρευνα, που καταγράφει τις απόψεις 863 στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων αναμένουν ανάπτυξη των εταιρειών τους μεταξύ 6% και 10%, ποσοστό αυξημένο κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της περσινής έρευνας. Παράλληλα, ένα επιπλέον 24% στοχεύει σε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης 11%-15% κατά τους προσεχείς 12 μήνες, ποσοστό που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Κινητήριος δύναμη αυτής της αισιοδοξίας είναι η διεθνής επέκταση των εταιρειών, καθώς το 25% των Ευρωπαίων επικεφαλής μεσαίων επιχειρήσεων την τοποθετεί ως κορυφαία αναπτυξιακή προτεραιότητα.

Όσον αφορά την ανάπτυξη εκτός συνόρων η έρευνα διαπιστώνει ότι οι αναπτυξιακές φιλοδοξίες είναι εντονότερες στη Ρωσία και την Ολλανδία, όπου το 38% των στελεχών προβλέπει ανάπτυξη άνω του 11% στους επόμενους 12 μήνες.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ακολουθούν, με το 31% των μεσαίων επιχειρήσεων και στις δύο αγορές να προβλέπει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι θα επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης περιορίζεται στο 24%, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit εξακολουθεί να επηρεάζει τις προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά στη διεθνή επέκταση, ξεχωρίζει η Γαλλία με το 33% των ερωτηθέντων να επιδιώκει να επεκταθεί σε μια νέα αγορά εκτός συνόρων. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το 16% των επικεφαλής των μεσαίων επιχειρήσεων αναφέρει ως βασική προτεραιότητα τη διασυνοριακή επέκταση.

Τέλος οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών μεσαίων επιχειρήσεων αναφέρουν ως σημαντικότερη εξωτερική απειλή την υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη (28%), καταγράφοντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2017 ενώ ακολουθούν ανησυχίες, όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα (9%) και τα δύσκολα εμπόδια στο εμπόριο (2%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.