Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας

176
Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ-Κίνας

Ο “εμπορικός πόλεμος” ΗΠΑ- Κίνας καλά κρατεί καθώς σήμερα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προανήγγειλαν εκατέρωθεν εμπορικές κυρώσει δισεκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα η αμερικανική πλευρά προχώρησε στην επιβολή δασμών ύψους $16 δις στις εισαγωγές περίπου 280 κινεζικών εμπορευμάτων μεταξύ των οποίων μοτοσυκλέτες, αγροτικά αγαθά και μέταλλα με το Πεκίνο να ανταπαντά αναφέροντας ότι «είναι αναγκασμένο» να προβεί στα «αναγκαία αντίποινα».

Παράλληλα η Κίνα αναμένεται να καταφύγει προς το Διεθνές Οργανισμό Εμπορίου για τις νέες αυτές κυρώσεις, οι οποίες αποτελούν απάντηση στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνο, υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η αύξηση των δασμών αυτών κατά 25% έρχεται λίγες μέρες μετά τις συζητήσεις των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση των εντάσεων τους η οποία έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον .

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμούς αξίας $34 δις στις εισαγωγές προιοντων από την Κίνα με το Πεκίνο να απαντά. Σημειώνεται ότι μετά την νέα απόφαση των ΗΠΑ οι δασμοί που τίθενται σε ισχύ αυξάνουν σε συνολικά 50 δισ. δολάρια την αξία των εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων.

Μένει να δούμε αν τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος καταφέρει να μειώσει το περσινό εμπορικό έλλειμμα των $375 δις μέσω των πρακτικών αυτών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.