Έντονη δυσαρέσκεια του Ιράν προς τον ΟΠΕΚ

Έντονη δυσαρέσκεια του Ιράν προς τον ΟΠΕΚ

105
Έντονη δυσαρέσκεια του Ιράν προς τον ΟΠΕΚ

To Ιράν διαμήνυσε προς τον ΟΠΕΚ την Κυριακή 19 Αυγούστου ότι κανένα μέλος-χώρα του Οργανισμού δεν θα πρέπει να καλύπτει το μερίδιο αγοράς άλλου μέλους όσον αφορά τις εξαγωγές.

Αφορμή για την «δυσαρέσκεια» της Τεχεράνης υπήρξε η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα προσφοράς που θα δημιουργηθεί στην αγορά μετά την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων.

Σε συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να συνεχίσει απτόητος το έργο του αποστασιοποιημένος από την εκάστοτε πολιτική κάθε χώρας-μέλους, όπως αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, με απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου Τραμπ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το πρόγραμμα του Ιράν για τα πυρηνικά επιβάλλοντας παράλληλα εμπορικές κυρώσεις την Τεχεράνη. Η Ουάσιγκτον παροτρύνει παράλληλα τους εμπορικούς της συμμάχους να διακόψουν τις εισαγωγές αργού από το Ιράν και αναμένεται να προβεί σε νέο κύκλο κυρώσεων στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν από τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε πρόσφατα τα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου ούτως ώστε να περιοριστεί η καλπάζουσα αύξηση των τιμών με τις Ρωσία και Σαουδική Αραβία να αποδέχονται το κάλεσμα και να αυξάνουν την παραγωγή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.