Αυστραλία: Ο καύσωνας ωθεί τις τιμές θερμικού άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ

Αυστραλία: Ο καύσωνας ωθεί τις τιμές θερμικού άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ

87
Αυστραλία: Ο καύσωνας ωθεί τις τιμές θερμικού άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ

Oι τιμές του αυστραλιανού θερμικού άνθρακα έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών καθώς κύμα καύσωνα που πλήττει όλο το βόρειο ημισφαίριο έχει πυροδοτήσει μια τεράστια αύξηση για άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα οι τιμές των φορτίων θερμικού άνθρακα που αποστέλλονται από τον τερματικό σταθμό Νewcastle της Αυστραλίας ανήλθαν στα $121,75 ανά τόνο, σπάζοντας κατά αυτό τον τρόπο το προηγούμενο ρεκόρ που συναντάται πίσω στον Φεβρουάριο του 2012.

Μιλώντας στο Reuters, παραγωγοί και προμηθευτές άνθρακα υποστήριξαν ότι οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε Ασία και Ευρώπη έχουν αυξήσει κατά πολύ την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αυξανόμενης χρήσης κλιματισμού.

Σημειώνεται ότι στο Τόκιο της Ιαπωνίας το θερμόμετρο έδειξε 41 βαθμούς Κελσίου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ και η Κίνα πλήττεται από το κύμα καύσωνα. Στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες σε Ισπανία και Πορτογαλία ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακόμα και η Σκανδιναβία έρχεται αντιμέτωπη με θερμοκρασίες υψηλότερες των 30 βαθμών Κελσίου.

Από την άλλη μετεωρολογικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι οι θερμοκρασίες αυτές θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο και πιθανολογείται ότι η κατανάλωση άνθρακα σε περιοχές της Βόρειας Ασίας και της Ευρώπης, που παραδοσιακά κρίνεται υψηλή, θα σπάσει κάθε ρεκόρ.

Τέλος τονίζεται ότι μέχρι στιγμής φέτος οι τιμές θερμικού άνθρακα έχουν υπερβεί αυτές άλλων ορυκτών καυσίμων, όπως του αργού πετρελαίου και του LNG, καθώς η ζήτησή του διαρκώς αυξάνεται εν μέσω στάσιμης παραγωγής.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.