
Τις πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου ανέδειξε και φέτος το Πανεπιστήμιο Cornell, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) και ο World Intellectual Property Organization (WIPO) μέσω του ετήσιου Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Επισημαίνεται ότι ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας προκύπτει από 80 ποσοτικές μεταβλητές αναφορικά με την καινοτομία, το πολιτικό περιβάλλον, την εκπαίδευση, τις υποδομές και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε χώρας από τις 126 παγκοσμίως για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Το δείγμα είναι μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι αριθμός αυτός των χωρών αντιστοιχεί στο 90,8% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 96,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη σαφήνεια. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κινείται σε μία κλίμακα βαθμολογίας μεταξύ 0 και 100.
Έτσι λοιπόν κατά την 11η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας, η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως με σκορ 68,40, ενώ δεύτερη στην λίστα των πιο καινοτόμων οικονομιών αναδείχθηκε η Ολλανδία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, κατάφερε μόλις φέτος να εισέλθει στην κορυφαία 20άδα των πιο καινοτόμων οικονομιών του κόσμου καταλαμβάνοντας την 17η θέση. Είναι γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει σαν προτεραιότητα την έρευνα και ανάπτυξη με σκοπό να εισάγει όσο το δυνατόν περισσότερο την καινοτομία στους τομείς της οικονομίας της.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην έκτη θέση με βαθμολογία 59,81 επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες καινοτόμες οικονομίες καθώς συγκεντρώνει πληθώρα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Παράλληλα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι χώρες με χαμηλά μέσα εισοδήματα παρουσιάζουν μια υψηλή απόδοση όσον αφορά την καινοτομία με την Κένυα, τη Ρουάντα, την Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Μαλαισία και το Βιετνάμ να «σκαρφαλώνουν» συνεχώς στην κατάταξη μειώνοντας έτσι το χάσμα με τους περιφερειακούς οικονομικούς ηγέτες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Κορέα.
Τέλος όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην 42η θέση μεταξύ των 126 πιο καινοτόμων οικονομιών του κόσμου με συνολικό σκορ 38,93/100 ενώ την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Υεμένη με σκορ 15,04. Η συνολική κατάταξη των 126 πιο καινοτόμων οικονομιών παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η λήξη της σχολικής χρονιάς στη Γαλλία κινδυνεύει σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου, να συνδυαστεί με την ταλαιπωρία όσων επέλεξαν να ταξιδέψουν για τις διακοπές…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Το Βιετνάμ αναμένεται να αγοράσει 50 αεροσκάφη Boeing, αξίας $8 δισ., σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το οποίο επικαλείται κοινό σχέδιο δήλωσης. Η χώρα…
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να συνάψει μία συμφωνία» με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ…
Σε μια πρωτοβουλία-ορόσημο για την αποανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών προχωρά η νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Amon Maritime. Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,…
Η DryDel Shipping προέβη στην ανακοίνωση μιας επιτυχημένης επενδυτικής κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία συμφερόντων του κ. Κώστα Δελαπόρτα ολοκλήρωσε μια επικερδή πώληση στον…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ