Ποιές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου;

Ποιές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου;

232
Ποιές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου;

Τις πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου ανέδειξε και φέτος το Πανεπιστήμιο Cornell, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) και ο World Intellectual Property Organization (WIPO) μέσω του ετήσιου Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Επισημαίνεται ότι ο Παγκόσμιος Δείκτης Καινοτομίας προκύπτει από 80 ποσοτικές μεταβλητές αναφορικά με την καινοτομία, το πολιτικό περιβάλλον, την εκπαίδευση, τις υποδομές και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε χώρας από τις 126 παγκοσμίως για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το δείγμα είναι μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι αριθμός αυτός των χωρών αντιστοιχεί στο 90,8% του παγκόσμιου πληθυσμού και στο 96,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη σαφήνεια. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κινείται σε μία κλίμακα βαθμολογίας μεταξύ 0 και 100.

Έτσι λοιπόν κατά την 11η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας, η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως με σκορ 68,40, ενώ δεύτερη στην λίστα των πιο καινοτόμων οικονομιών αναδείχθηκε η Ολλανδία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, κατάφερε μόλις φέτος να εισέλθει στην κορυφαία 20άδα των πιο καινοτόμων οικονομιών του κόσμου καταλαμβάνοντας την 17η θέση. Είναι γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει σαν προτεραιότητα την έρευνα και ανάπτυξη με σκοπό να εισάγει όσο το δυνατόν περισσότερο την καινοτομία στους τομείς της οικονομίας της.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ υποχώρησαν στην έκτη θέση με βαθμολογία 59,81 επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι αποτελεί μία από τις κορυφαίες καινοτόμες οικονομίες καθώς συγκεντρώνει πληθώρα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Παράλληλα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι χώρες με χαμηλά μέσα εισοδήματα παρουσιάζουν μια υψηλή απόδοση όσον αφορά την καινοτομία με την Κένυα, τη Ρουάντα, την Νότια Αφρική, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Μαλαισία και το Βιετνάμ να «σκαρφαλώνουν» συνεχώς στην κατάταξη μειώνοντας έτσι το χάσμα με τους περιφερειακούς οικονομικούς ηγέτες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Κορέα.

Τέλος όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην 42η θέση μεταξύ των 126 πιο καινοτόμων οικονομιών του κόσμου με συνολικό σκορ 38,93/100 ενώ την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Υεμένη με σκορ 15,04. Η συνολική κατάταξη των 126 πιο καινοτόμων οικονομιών παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

S1

S2

S3

S4

S5

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.