Με αφανισμό απειλείται το κακάο μέχρι το 2040

Με αφανισμό απειλείται το κακάο μέχρι το 2040

143
Με αφανισμό απειλείται το κακάο μέχρι το 2040

Λόγω, κυρίως, της ξηρασίας και των υψηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν παγκοσμίως απειλείται με αφανισμό η καλλιέργεια κακάο μέχρι το έτος 2040.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συνεργάζονται με την εταιρεία Mars με σκοπό την λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην αντιστροφή της συγκεκριμένης δυσμενούς τάσης προτού να είναι πολύ αργά. Για το λόγο αυτό εξετάζουν τη δυνατότητα χρήσης της γονιδιωματικής τεχνολογίας, η οποία στα αγγλικά αποκαλείται Crispr (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats)με σκοπό οι σοδειές να ανταποκρίνονται σε αυτές τις νέες κλιματικεές προκλήσεις.

Mε επικεφαλής τον Myeong-Je Cho, Διευθυντή του Πανεπιστημίου στο Τμήμα της Γονιδιωματικής των Φυτών, ποσότητες κόκκων κακάο τοποθετούνται σε θερμοκήπια ψύξης και εάν η εν λόγω καινοτομία ευδοκιμήσει τότε οι μικροσκοπικοί πράσινοι σπόροι θα είναι σε θέση να επιβιώσουν και να παραχθούν σε ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες.

Επισημαίνεται ότι η τεχνολογία Crispr επιτρέπει στους επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου να τροποποιήσουν μερικώς το DNA των φυτών, ενώ η συμβολή της θα φανεί καθοριστική κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βασίζονται στην καλλιέργεια κακάο για να αποφύγουν την φτώχεια.

Τέλος σημειώνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο προέρχεται κατά το ήμισυ από την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.