Συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ για τα μάτια της Γάζας;

Συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ για τα μάτια της Γάζας;

105
Συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ για τα μάτια της Γάζας;

To Ισραήλ ζήτησε από την Κύπρο να εξετάσει τη δυνατότητα σύστασης ενός ναυτιλιακού κέντρου στη χώρα για την δια θαλάσσης μεταφορά εμπορευμάτων προς την Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε υψηλόβαθμος στέλεχος της Κυπριακής κυβέρνησης την Τρίτη 26 Ιουνίου σύμφωνα με το Reuters.

Επισημαίνεται ότι προς το παρόν εμπορεύματα αποστέλλονται σε κάποιο λιμάνι του Ισραήλ και από εκεί μεταφέρονται στη Γάζα μέσω ξηράς με το Ισραήλ να έχει επιβάλλει θαλάσσιο αποκλεισμό στη Γάζα με σκοπό να αποφευχθεί η εισροή όπλων από την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

Από την άλλη πλευρά τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει την ελεύθερη ροή αγαθών προς την Γάζα στην οποία η πλειονότητα των Παλαιστινίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Κύπρου, το Ισραήλ υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για την εξέταση του ζητήματος καθώς η ιδέα για την σύσταση ενός τέτοιου θαλάσσιου κέντρου στο νησί μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί εμπράκτως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, επισκέφθηκε την Λευκωσία την προηγούμενη εβδομάδα και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας την Δευτέρα 25 Ιουνίου, ήρθε σε συμφωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την εφαρμογή του πλάνου αυτού.

Θέλοντας να απαντήσει στον εν λόγω δημοσίευμα, από το γραφείο του Υπουργού Lieberman προκύπτει ότι το Ισραήλ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με διεθνείς φορείς ώστε να αλλάξει η πραγματικότητα στη Γάζα θέτοντας σαν προαπαιτούμενο την επιστροφή των δύο αμάχων που πέρασαν τη Λωρίδα της Γάζας και κρατούνται από την Χαμάς όπως επίσης και αυτή των πτωμάτων δύο στρατιωτών που δολοφονήθηκαν το 2014 από τους εξτρεμιστές της Χαμάς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.