Η Τουρκία στρέφεται στις εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής για την μείωση των...

Η Τουρκία στρέφεται στις εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής για την μείωση των τιμών τους

127
Η Τουρκία στρέφεται στις εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής για την μείωση των τιμών τους

H κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να επιτρέψει τις εισαγωγές συγκεκριμένων ποσοτήτων πατατών και κρεμμυδιών από συγκεκριμένες χώρες σε μια προσπάθεια να «χαλιναγωγήσει» τις τιμές οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν εκτοξευθεί.

Όπως αναφέρεται στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η δραματική αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής όπως πατάτες, κρεμμύδια και γαλακτοκομικά προϊόντα έχει γίνει αντικείμενο οξείας κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Nihat Zeybekci, δήλωσε σε τοπικά μέσα της γείτονας χώρας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις απότομες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων διατροφής και τόνισε ότι θα παρθούν μέτρα ώστε να μην συνεχιστεί η βίαιη αυτή άνοδος των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κωνσταντινούπολη ένα κιλό κρεμμυδιών κοστίζει σήμερα $1,40 όταν ένα μήνα πριν η τιμή ήταν κατά 212% μικρότερη. Παράλληλα η τιμή της πατάτας τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 94% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στα $1,30.

Από την άλλη πλευρά και τα γαλακτομικά προϊόντα παρουσιάζουν απότομες αυξήσεις στην τιμή τους με το βούτυρο να εμφανίζει την μεγαλύτερη άνοδο.

Τέλος να τονιστεί ότι οι αυξήσεις αυτές αποτελούν απόρροια του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος ταλανίζει την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως επίσης και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.