Αυξημένος ο κίνδυνος ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στη Δ. Αφρική

Αυξημένος ο κίνδυνος ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στη Δ. Αφρική

174
Αυξημένος ο κίνδυνος ληστρικών επιθέσεων σε πλοία στη Δ. Αφρική

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ληστρικές επιθέσεις σε πλοία που αγκυροβολούν σε λιμένες της Δυτικής Αφρικής, προκαλώντας ανησυχία σε όσους ναυτικούς βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Piracy Reporting Center του International Maritime Bureau το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά σε λιμένες και αγκυροβόλια στη Δ. Αφρική.

Το πρώτο περιστατικό αφορούσε αγκυροβολημένο bulk carrier στο λιμένα του Lagos στη Νιγηρία, στο οποίο επιβιβάστηκαν δύο επιδρομείς για να κλέψουν προμήθειες. Ο αξιωματικός φρουράς του πλοίου τους εντόπισε και έριξε προειδοποιητική βολή με αποτέλεσμα οι δράστες να αποδράσουν έχοντας κλέψει προμήθειες. Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στον ίδιο λιμένα, αυτήν την φορά αφορούσε όμως πλοίο RO-RO το οποίο κατέλαβαν επτά άτομα, κρατώντας σε ομηρία μέλος του πληρώματος με στόχο να κλέψουν ανταλλακτικά από το πλοίο. Ωστόσο σήμανε συναγερμός με αποτέλεσμα οι δράστες να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Το τρίτο περιστατικό συνέβη σε bulk carrier στο λιμένα του Tarahan στην Ινδονησία, όταν πέντε ένοπλοι ληστές επιβιβάστηκαν στο πλοίο, κρατώντας όμηρο μέλος του πληρώματος και απειλώντας τον με μαχαίρι. Αφού σήμανε συναγερμός στο πλοίο οι επιδρομείς διέφυγαν, ενώ πρώτα απέσπασαν ανταλλακτικά της μηχανής του πλοίου.
Το τέταρτο περιστατικό αφορουσε containership, ενώ εκείνο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε λιμάνι της Νιγηρίας. Από το πλήρωμα του πλοίου εντοπίστηκαν τέσσερις επιδρομείς και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Το θετικό στα παραπάνω περιστατικά είναι ότι δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής ούτε έχει τραυματιστεί κάποιο μέλος του πληρώματος, ενώ δεν έχουν σημειωθεί επίσης ζημιές στα πλοία τα οποία έχουν αποτελέσει στόχος επιθέσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.