Στοίχημα για τη νορβηγική κυβέρνηση η προστασία των ωκεανών

Στοίχημα για τη νορβηγική κυβέρνηση η προστασία των ωκεανών

33
Στοίχημα για τη νορβηγική κυβέρνηση η προστασία των ωκεανών

Η Νορβηγία και η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να συνεργαστούν για την δημιουργία ενός fund με σκοπό την καταπολέμηση της ρύπανσης των παγκόσμιων ωκεανών από πλαστικά.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα της Νορβηγίας, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από τον Καναδά στον οποίο βρέθηκε το Σαββατοκύριακο με αφορμή την σύνοδο των ηγετών των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε 100 εκατ. κορώνες (10 εκατ. ευρώ) κάθε χρόνο» φέρεται να δήλωσε το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 από το Κεμπέκ του Καναδά  η Πρωθυπουργός Solberg.

Παράλληλα φάνηκε αισιόδοξη ότι και άλλα κράτη θα συμμετάσχουν στο εν λόγω εγχείρημα παρά το γεγονός ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος καθώς το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά έχει πάρει ραγδαίες διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι καθαρότεροι ωκεανοί βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας για την Νορβηγία κάτι το οποίο αντανακλάται και στο γεγονός ότι η θαλάσσια ρύπανση μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συζήτησης στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διοργανώθηκε από την νορβηγική πρεσβεία και τη HELMEPA την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018, δεύτερη ημέρα των Ποσειδωνίων.

Tέλος είναι χαρακτηριστικό επίσης το γεγονός ότι μέλη του Εργατικού Κόμματους της Νορβηγίας βάλλονται κατά της κυβέρνησης, ούτως ώστε να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα περιορίζει την ελεύθερη διέλευση οχηματαγωγών πλοίων από τα νορβηγικά φιόρδ, τα οποία φέρουν μεγάλη ευθύνη για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.