Ινδία και Ινδονησία: Η ναυτιλιακή συμμαχία της χρονιάς;

Ινδία και Ινδονησία: Η ναυτιλιακή συμμαχία της χρονιάς;

194
Ινδία και Ινδονησία: Η ναυτιλιακή συμμαχία της χρονιάς;

Ινδονησία και Ινδία συμφώνησαν την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 να ενισχύσουν την άμυνα και την θαλάσσια συνεργασία τους μέσω της ανάπτυξης του λιμένα της νήσου Sabang της Ινδονησίας. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση των ηγετών των δύο κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Τζακάρτα.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, κ. Joko Widodo και ο Ινδός Πρωθυπουργός, κ. Narendra Modi συζήτησαν μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη υποδομών και για την εδραίωση μιας οικονομικής ζώνης στη Sabang, μία νήσος στα στενά του Malacca.

Σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων ανησυχιών λόγω της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Επισημαίνεται ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Ινδία και Ινδονησία συνάδει με την πολιτική του Ινδού ηγέτη, κ. Modi, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ισχυρότερων δεσμών με την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ινδονησίας, κ. Luhut Pandjaitan, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι το υπάρχον λιμάνι στη νήσο Sabang θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω ούτως ώστε να φιλοξενεί τόσο εμπορικά πλοία όσο και υποβρύχια, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας, κ. Budi Karya Sumad, δήλωσε την Τετάρτη 30 Μαΐου ότι  το λιμάνι θα μπορούσε να αλλάξει πλήρως «μορφή» μέσα σε δύο χρόνια.

Τέλος, ερωτηθείς για την ινδική επένδυση στη Sabang, η Ινδή Υπουργός Εξωτερικών, κ. Preeti Saran, επεσήμανε ότι το Νέο Δελχί είναι ανοιχτό για την ανάπτυξη έργων υποδομής σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.