Ποιά είναι τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση containers;

Ποιά είναι τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση containers;

496
Ποιά είναι τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση containers;

Οι λιμένες της Σιγκαπούρης, του Κολόμπο και της Xiamen αποτελούν τους λιμένες με τη μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση containers το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι παραπάνω τρεις λιμένες έχουν καταγράψει καλύτερες επιδόσεις από μεγάλους λιμένες της Ευρώπης και της Ασίας. Για το λιμάνι της Σιγκαπούρης μπορεί να είναι αναμενόμενο αυτό, ωστόσο αποτελεί έκπληξη για τον λιμένα του Κολόμπο στη Σρι Λάνκα.

Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμένα του Κολόμπο, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2018, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018 έως και τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Κολόμπο αυξήθηκε κατά 16,2%, αγγίζοντας το 1,7 εκατ. TEUs.

Σύμφωνα με τη λιμενική αρχή της Σρι Λάνκα, το λιμάνι του Κολόμπο κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων συγκριτικά με τους υπόλοιπους λιμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε το λιμάνι της Σιγκαπούρης (+16,5%), ενώ την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση κατέλαβαν το λιμάνι της Xiamen (+11,6%), το λιμάνι της Αμβέρσας (+10,7%), και το λιμάνι της Ningbo-Zhoushan (+10,4%), αντίστοιχα.

Η λιμενική αρχή της Σρι Λάνκα ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι τρεις διαχειριστές τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Κολόμπο έχουν υπογράψει πρόσφατα συμφωνία με στόχο τη μείωση των χρόνων αναμονής των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο συγκεκριμένο λιμένα, αλλά και την ανάδειξη της θέσης του σε παγκόσμιο επίπεδο για την προσέλκυση περισσότερων πλοίων.

Έχει ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με τον δείκτη Drewry Port Connectivity Index, το λιμάνι του Κολόμπο είχε αναδειχθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2017 στο 13ο καλύτερο λιμένα παγκοσμίως, σε όρους συνδεσιμότητας, ενώ συγχρόνως το καλύτερο λιμάνι της Ν. Ασίας.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.