Τhe Game of Tons: σε ανοδική πορεία η ΤΕΝ

Τhe Game of Tons: σε ανοδική πορεία η ΤΕΝ

1219
Τhe Game of Tons: σε ανοδική πορεία η ΤΕΝ

Τα 25 χρόνια διαρκούς ανέλιξής της γιόρτασε η Tsakos Energy Navigation στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της. Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της διπλωματικής κοινότητας της Αθήνας αλλά και συνεργατών του Ομίλου Τσάκου, τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Eυ. Αράπογλου όσο και ο δρ. Νίκος Π. Τσάκος παρουσίασαν σε αυτή την «ασημένια» επέτειο τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και τις θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο δρ. Τσάκος, Πρόεδρος και CEO της ΤΕΝ Ltd, τόνισε, μάλιστα, τη σημασία των ναυτικών αλλά και των στελεχών που υποστήριξαν σε βάθος χρόνου τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας. Ο εμπνευστής και δημιουργός της ΤΕΝ ανέφερε με μια πρωτότυπη περιοδολόγηση, εμπνευσμένη από τη θεματολογία του Game of Thrones, της διαφορετικές φάσεις εξέλιξης της εταιρείας του, που από τέσσερα δεξαμενόπλοια και ξεκινώντας από το χρηματιστήριο του Όσλο, εκτοξεύθηκε στα ύψη παρά τη δύσκολη ναυλαγορά τα έτη που ακολούθησαν.

Η ΤΕΝ σήμερα διαχειρίζεται 64 double-hull δεξαμενόπλοια: 46 crude και 13 product tankers, 3 Shuttle tankers αλλά και 2 LNG. Όπως ανέφεραν οι τρεις ομιλητές και αναλυτές προσκεκλημένοι της εκδήλωσης μπορεί σήμερα η ναυλαγορά στα wet να εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αλλά σίγουρα τα επόμενα χρόνια, με τη συστολή των παραγγελιών και τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης, οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη διετία φάνηκε να είναι, μάλιστα, ο κ. Denis Petropoulos στην πολύ καλά δομημένη και εμπεριστατωμένη παρουσίασή του, τονίζοντας ότι η ναυλαγορά πάντα φαίνεται να επηρεάζεται από τις περικοπές που συμφωνεί ο OPEC. Η ΤΕΝ δίνοντας μεγάλη έμφαση στις επικερδείς χροναναυλώσεις αλλά και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών της spot αγοράς κατά καιρούς φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία ακόμα και στις εποχές των απρόβλεπτων τυφώνων της ναυλαγοράς.

O καπετάν Παναγιώτης Τσάκος εστιάστηκε στον χαιρετισμό του στις αναλύσεις που παρουσιάστηκαν από τους τρεις ομιλητές αναλυτές ειδικούς της αγοράς των υγρών φορτίων και των επενδύσεων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι απρόβλεπτες παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις πάντα αποτελούν έναν αβέβαιο αστάθμητο παράγοντα. Ανέφερε, μάλιστα, ως παραδείγματα του εύκολα ανατρεπόμενου κλίματος τις εξελίξεις στη χερσόνησο της Κορέας και την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ.

Ο καπτ. Παναγιώτης μίλησε, επίσης, για την έννοια της ευποιίας με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της ΤΕΝ στον μοναδικό χώρο -νέο σύμβολο της Αθήνας- που αποτελεί μεγάλη δωρεά ενός σημαντικότατου ναυτιλιακού Ιδρύματος και μεγάλου ναυτέλληνα, του Σταύρου Νιάρχου. «Ας μην λησμονούμε τη ρήση εκ της θαλάσσης τα κρείττω. Να επιστρέφουμε αυτά τα σημαντικά που μας δίνει η θάλασσα, όχι μόνο ως φιλανθρωπία αλλά και ως θέσεις εργασίας και προοπτικής εξέλιξής και ανάδειξης για τους συνανθρώπους μας», παρότρυνε ο καπτ. Παναγιώτης τους παρευρισκόμενους.

Συγκίνηση προκάλεσε σε όλους η αναφορά του προέδρου του Ιδρύματος Μαρία Τσάκου, ναυάρχου Ευθ. Μητρόπουλου για την «παρουσία» της αείμνηστης Μαρίας Τσάκου που σίγουρα παρακολουθεί την πορεία ανέλιξης του αδερφού της και του Ομίλου Τσάκου αλλά και του Ιδρύματος που φέρει το όνομα της γιαγιάς της (και της ιδίας) και σύντομα ξεκινά μια εθνική προσπάθεια, τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού και μη κερδοσκοπικού ναυτικού λυκείου στη χώρα.

Αξιοκρατία, αξιολόγηση και αριστεία: χωρίς αυτά τα «3 Α», οι κοινωνίες δεν προοδεύουν, είχε τονίσει πρόσφατα ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μ. Τσάκου, καθηγητής και Ακαδημαϊκός Στ. Κριμιζής. Αυτοί οι πυλώνες οφείλουν να καθοδηγούν τη σύγχρονη ανθρωπότητα αλλά και μια επιχείρηση του μεγέθους και του ρυθμού ανάπτυξης που παρουσιάζει η ΤΕΝ. Και είναι σαφές ότι σε αυτούς του πυλώνες στηρίχθηκε αυτά τα 25 «ασημένια» χρόνια η τιτάνια προσπάθεια ανέλιξης αλλά και επιτυχίας του δρος Ν. Τσάκου και των συνεργατών του.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.