Βόρειο Πέρασμα: κλειδί ανάπτυξης για την ρωσική Αρκτική και την Άπω Ανατολή

Βόρειο Πέρασμα: κλειδί ανάπτυξης για την ρωσική Αρκτική και την Άπω Ανατολή

201
Βόρειο Πέρασμα: κλειδί ανάπτυξης για την ρωσική Αρκτική και την Άπω Ανατολή

Αισιόδοξες προσδοκίες εκφράζονται για το μέλλον αναφορικά με τον όγκο του μεταφερόμενου φορτίου μέσω της διαδρομής του Βόρειου Περάσματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Rosmorrechflot, η οποία υπάγεται στο υπουργείο μεταφορών της Ρωσίας, εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει αγγίξει τους 12-14 εκατ. τόνους ο όγκος των διακινούμενων φορτίων μέσω Βόρειου Περάσματος, από 9,93 εκατ. τόνους το 2017.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι μέχρι το 2025 ο όγκος των φορτίων που διακινούνται μέσω του Βόρειου Περάσματος εκτιμάται ότι θα καταγράψει οκταπλάσια αύξηση, συγκριτικά με σήμερα, φτάνοντας τους 80 εκατ. τόνους.

Ο κ. Πούτιν είχε προσθέσει επιπλέον ότι η διαδρομή του Βόρειου Περάσματος θα αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής, καθώς και της Άπω Ανατολής. Στόχος για την κυβέρνηση της Ρωσίας είναι το Βόρειο Πέρασμα να αποτελέσει μια πραγματικά ανταγωνιστική διαδρομή. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής μέσα από έργα υποδομής αλλά και μέσα από τη ναυπήγηση πρωτοποριακών πλοίων, κυρίως παγοθραυστικών, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να διαπλέουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, τα κύρια εμπορεύματα που διακινούνται μέσω του Βόρειου Περάσματος είναι μεταλλεύματα, φαγητό και καύσιμα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SOVCOMFLOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.