Η Google σύμμαχος στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

Η Google σύμμαχος στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

101
Η Google σύμμαχος στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας

Σε συνεργασία με την παγκόσμια μηχανή αναζήτησης Google, η Υπουργός Aλιείας της Ινδονησίας, Susi Pudjiastuti, έχει καταφέρει να εντοπίζει την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα αφού με τη χρήση του διαδικτύου αποκαλύπτονται χιλιάδες τοποθεσίες παράνομων σκαφών.

Μετά την αρχική «ποινή» προς παραδειγματισμό που αφορούσε την ανατίναξη παράνομων σκαφών σε δημόσια θέα, η προσέγγιση της υπουργού Pudjiastuti είναι πλέον πιο… σύγχρονη: Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπουργός συνεργάστηκε με την Google για να χρησιμοποιεί δορυφόρους αποσκοπώντας στο να εντοπίσει παράνομους αλιείς «από ψηλά». Το αποτέλεσμα; Τα αποθέματα ψαριών της Ινδονησίας υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε δύο χρόνια και μία βιομηχανία η οποία λεηλατήθηκε για δεκαετίες τώρα συμβάλλει και πάλι στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας

Σε ένα εκτεταμένο αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών, η δυναμική είναι τεράστια. Ενώ η αλιεία αντιπροσωπεύει σήμερα μόλις 2,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ινδονησίας, ο κλάδος αυτός έχει αναπτυχθεί κατά 40% μετά  την ανάληψη των καθηκόντων της Pudjiastuti. Πριν την υιοθέτηση αυτής της πρακτικής, οι παράνομοι αλιείς ξεπερνούσαν τους 10.000 με την Υπουργό να υποστηρίζει ότι ο αριθμός αυτός έχει ελαττωθεί αισθητά.

Τονίζεται ότι πέρσι η Ινδονησία έγινε η πρώτη χώρα που μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με το Σύστημα Παρακολούθησης Σκαφών που υιοθέτησε με την παγκόσμια πλατφόρμα παρακολούθησης, η οποία ιδρύθηκε από την Google, Oceana και SkyTruth και χρηματοδοτήθηκε από εταίρους όπως το Ίδρυμα Leonardo DiCaprio και Bloomberg Philanthropies.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/DAI KUROKAWA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.