Προς παράταση ισχύος της συμφωνίας του OPEC για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Προς παράταση ισχύος της συμφωνίας του OPEC για μείωση παραγωγής πετρελαίου

60
Προς παράταση ισχύος της συμφωνίας του OPEC για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Διεύρυνση συνεργασίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο επιδιώκει ο OPEC με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν ανήκουν στο σύνδεσμο, όπως η Ρωσία.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Mohammad Barkindo σχολίασε θετικά τις συνομιλίες Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας που αφορούν τη συμφωνία σχετικά με την αποθέματα πετρελαίου με χρονικό ορίζοντα έως και 20 χρόνια. Την σχετική ανακοίνωση της έναρξης των συνομιλιών έκανε ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Mohammed bin Salman σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ήδη από τα τέλη του 2016, η Ρωσία μαζί με τις 14 χώρες-μέλη του OPEC αλλά και άλλες χώρες εκτός OPEC, συμφώνησαν σε περιστολή της παραγωγής του μαύρου χρυσού προκειμένου να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου. Η μείωση της παραγωγής οδήγησε στην άνοδο των τιμών από τα επίπεδα των $30/βαρέλι στα τέλη του 2016 στα $70/βαρέλι, ενώ η διάρκεια ισχύος της συμφωνίας παρατάθηκε ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Συνολικά 24 χώρες συμμετέχουν στη συμφωνία, με ορισμένες εξ αυτών να θέτουν ήδη από τώρα σχέδιο για νέα παράταση.

O κ. Barkindo σε ομιλία του σε φόρουμ με θέμα την ενέργεια στη Βαγδάτη τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των μελών του OPEC και των άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν ανήκουν στο Σύνδεσμο. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε παράλληλη αύξηση των επενδύσεων εκ μέρους των πετρελαϊκών εταιρειών που αναζητούν νέα κοιτάσματα, χωρίς, ωστόσο, να έχει φτάσει στα επίπεδα του 2014, όταν και οι τιμές του μαύρου χρυσού έφταναν τα $110/βαρέλι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.