ΗΠΑ: καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου το 2017

ΗΠΑ: καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου το 2017

73
ΗΠΑ: καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου το 2017

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του 2017 οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ ήταν περισσότερες από τις εισαγωγές της, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από το 1957.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, η μετάβαση των ΗΠΑ από εισαγωγέα σε καθαρό εξαγωγέα οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των εισαγωγών από τον Καναδά και στις αυξημένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τη διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ, ήδη από το 2009, ξεπέρασαν τη Ρωσία ως η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου, λόγω κυρίως της αυξημένης παραγωγής σχιστολιθικού αερίου. Αντίστοιχα, και οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση λόγω της αυξημένης ζήτησης από το Μεξικό καθώς επίσης και από τις ευνοϊκές τιμές του LNG. Ιδιαίτερα κατά τα δύο τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές αυξήθηκαν δραματικά.

Έως το 2015, στις ΗΠΑ λειτουργούσε μόνο μία μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλάσκα, η οποία μάλιστα έπαψε να λειτουργεί. Ωστόσο το 2016 ξεκίνησε τη λειτουργία της μία νέα μονάδα στη Λουϊζιάνα, στον Κόλπο του Μεξικού, και σήμερα στο σταθμό αυτό λειτουργούν ήδη τέσσερις μονάδες, ενώ κατασκευάζεται και μία πέμπτη. Επιπλέον, ένας ακόμη σταθμός παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Μέριλαντ στις ακτές του Ατλαντικού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ακόμα τεσσάρων σταθμών, προκειμένου να τονωθούν περαιτέρω οι αμερικανικές εξαγωγές.

Οι εκτιμήσεις της ΕΙΑ αναφέρουν ότι τόσο το 2018 όσο και το 2019 η τάση αντιστροφής που καταγράφηκε το 2017, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, θα συνεχιστεί με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.