Μεγάλο το ενδεχόμενο έκρηξης υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Καραϊβική Θάλασσα

Μεγάλο το ενδεχόμενο έκρηξης υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Καραϊβική Θάλασσα

1077
Μεγάλο το ενδεχόμενο έκρηξης υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Καραϊβική Θάλασσα

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Καταστροφών της Γρενάδα (NaDMA) και το Κέντρο Σεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου West Indies στο Τρινιντάντ έχουν εκδώσει μια οδηγία προς τους ναυτικούς καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης στην Καραϊβική Θάλασσα, βόρεια της Γρενάδα.

Για τον λόγο αυτό οι τοπικές αρχές προειδοποιούν τα πλοία να μην πλησιάζουν σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου «Kick ‘em Jenny», όπως είναι γνωστό, λόγω των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν τα ηφαιστειακά αέρια.

Το ηφαίστειο απέχει μόλις 200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Από την περασμένη Τρίτη έχει παρατηρηθεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου. Από το 1930 έχουν σημειωθεί 12 εκρήξεις στο συγκεκριμένο ηφαίστειο, χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς.

Το Κέντρο Σεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου West Indies προειδοποιεί ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη μπορεί να προκαλέσει αστάθεια σε ένα πλοίο που πλέει στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή. Ωστόσο οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί αναφέροντας ότι η σεισμική δραστηριότητα από μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου δεν θα είναι τόσο έντονη ούτως ώστε να προκαλέσει κάποιο τσουνάμι.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.