ΗΠΑ και Ε.Ε. ετοιμάζονται για μεγάλο εμπορικό πόλεμο

ΗΠΑ και Ε.Ε. ετοιμάζονται για μεγάλο εμπορικό πόλεμο

354
ΗΠΑ και Ε.Ε. ετοιμάζονται για μεγάλο εμπορικό πόλεμο

Όλα δείχνουν ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει «σκληρά» αντίποινα στις ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 25% και του 10% στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ε.Ε. ως απάντηση σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 25% σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων  που εισάγονται από τις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο φάσμα αφορά καταναλωτικά προϊόντα (είδη ένδυσης, καλλυντικά), αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία εισάγονται στις χώρες της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και η αξία των οποίων εκτιμάται σε $3,5 δις.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι θα προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού εάν επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές της από ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε., γεγονός που θα πλήξει σημαντικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, καθώς και άλλων χωρών.

Το 2016 από την Ευρώπη εξήχθησαν περίπου 6.000.000 αυτοκίνητα, εκ των οποίων το 1.000.000 απορροφήθηκε από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενοι δασμοί από μέρους των ΗΠΑ θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το εξαγωγικό εμπόριο και την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.