Ρεκόρ καταγράφει η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης

Ρεκόρ καταγράφει η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης

109
Ρεκόρ καταγράφει η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης

Η πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης «χτύπησε» ρεκόρ τον περασμένο Ιανουάριο. Συγκεκριμένα η μέση ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου άγγιξε το 1,083 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής πληροφοριών στον χώρο της ενέργειας Genscape, τα συγκεκριμένα επίπεδα πετρελαϊκής παραγωγής έχουν να καταγραφούν από τον Ιούλιο του 2013.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης της Λιβύης, τον περασμένο Ιανουάριο η παραγωγή πετρελαίου της χώρας ήταν συνεχής, χωρίς να σημειωθούν διακοπές λόγω καιρικών συνθηκών ή κάποιων επιθέσεων στους αγωγούς πετρελαίου.

Η Λιβύη μετά τις μακροχρόνιες πολιτικοκοινωνικές διαταραχές που έχουν πλήξει σημαντικά την χώρα, αλλά και την πετρελαϊκή της παραγωγή δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης.

Η χώρα πέρα από τις προσπάθειες που κάνει να αυξήσει την πετρελαϊκή της παραγωγή, στοχεύει και σε αύξηση των εξαγωγών της. Τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι η Royal Dutch Shell Plc και η BP Plc προχωρούν σε συμφωνίες με την κυβέρνηση της Λιβύης προκειμένου να αγοράσουν αργό πετρέλαιο από την χώρα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα βελτιωμένα επίπεδα ασφάλειας που επικρατούν πλέον στη Λιβύη, αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος για την πραγματοποίηση επενδύσεων από πετρελαϊκούς κολοσσούς. Η Λιβύη επίσης θέλει να ενισχύσει την θέση της και στην αγορά του LNG. Σε παλαιότερο δημοσίευμα των Ναυτικών Χρονικών είχε αναφερθεί ότι θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο η παραγωγή φυσικού αερίου στην χώρα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Bahr al-Salam, το οποίο βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης. Μέσα από τη νέα πηγή παραγωγής αερίου η Λιβύη μπορεί να προχωρήσει και σε εξαγωγές, γεγονός που ενδεχομένως να συμβάλει στην σταδιακή οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην ενίσχυση της θέσης της στον τομέα της ενέργειας.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.