Ολοένα και εντονότερος ο ανταγωνισμός στην αγορά πετρελαίου

Ολοένα και εντονότερος ο ανταγωνισμός στην αγορά πετρελαίου

272
Ολοένα και εντονότερος ο ανταγωνισμός στην αγορά πετρελαίου

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ στοχεύει να αυξήσει σημαντικά την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, αναπροσαρμόζοντας τα δεδομένα στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Συγκεκριμένα η Kuwait Petroleum Corp, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πάνω από $500 δις για την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου του Κουβέιτ, έχοντας ως στόχο να αγγίξει τα 4,75 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το 2040.

Η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας σήμερα ανέρχεται σε 3,15 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ με την επιδιωκόμενη αύξησή της εκτιμάται ότι θα υπερβεί την σημερινή πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ και του Ιράν. Οι δύο τελευταίες χώρες κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, ανάμεσα στις χώρες μέλη του OPEC με τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή παραγωγή. Τον περασμένο Δεκέμβριο η πετρελαϊκή παραγωγή του Ιράκ και του Ιράν ανήλθε σε 4,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα και σε 3,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το τοπικό ΜΜΕ Gulf Business, οι κυβερνήσεις του Ιράκ και το Ιράν σχεδιάζουν να αυξήσουν και από την δική τους πλευρά την παραγωγή του πετρελαίου τους τα επόμενα χρόνια με στόχο να ανταγωνιστούν τη Σαουδική Αραβία της οποίας η παραγωγή ανέρχεται σήμερα σε 10 εκατ. τόνους βαρέλια/ημέρα.

Η κίνηση από το Κουβέιτ να αυξήσει την πετρελαϊκή του παραγωγή αποτελεί ένδειξη του έντονου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των χωρών μελών του OPEC, οι οποίες επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο που κατέχουν στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά και της Ρωσίας. Ενώ νέοι παίκτες εμφανίζονται στην αγορά, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, επιδιώκοντας να καλύψουν με την σειρά τους την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο που καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.