Μια νέα πλατφόρμα ψηφιοποίησης για μεγαλύτερη διαφάνεια στις θαλάσσιες μεταφορές

Μια νέα πλατφόρμα ψηφιοποίησης για μεγαλύτερη διαφάνεια στις θαλάσσιες μεταφορές

122
Μια νέα πλατφόρμα ψηφιοποίησης για μεγαλύτερη διαφάνεια στις θαλάσσιες μεταφορές

Οι εταιρείες A.P. Moller – Maersk και IBM ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία για την παροχή αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων μεθόδων διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία blockchain.

Στόχος της νέας αυτής εταιρείας θα είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα ψηφιοποίησης του παγκόσμιου εμπορίου η οποία θα βασίζεται σε ανοικτά πρότυπα και θα είναι σχεδιασμένη για να χρησιμοποιείται από ολόκληρο το παγκόσμιο ναυτιλιακό οικοσύστημα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα ανταποκριθεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και απλούστευση στη μεταφορά αγαθών διαμέσου συνόρων και εμπορικών ζωνών.

Τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας blockchain είναι ιδανικά για μεγάλα δίκτυα ανόμοιων συνεργατών. Η τεχνολογία blockchain δημιουργεί ένα κοινό, αμετάβλητο αρχείο όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα δίκτυο και στη συνέχεια επιτρέπει στα εξουσιοδοτημένα μέρη να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Η Maersk, ένας παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των container logistics, και η IBM, ένας κορυφαίος πάροχος τεχνολογίας blockchain και λύσεων διαλειτουργικότητας για επιχειρήσεις, θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain στη νέα πλατφόρμα, ενώ θα χρησιμοποιήσουν και άλλες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα βασισμένες στο “cloud”, όπως τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), Internet of Things (ΙοΤ) και λογισμικά αναλύσεων, τα οποία παρέχει η IBM Services. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις εταιρείες να μεταφέρουν και να εντοπίζουν τα εμπορεύματα ψηφιακά ενώ αυτά διασχίζουν τα διεθνή σύνορα.

Οι κατασκευαστές, οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι μεταφορείς εμπορευμάτων, οι φορείς εκµετάλλευσης λιμανιών και οι τελωνειακές αρχές μπορούν όλοι να επωφεληθούν από αυτές τις νέες τεχνολογίες, και τελικώς οι καταναλωτές.

Φωτό: maersk.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.