Η Αυστραλία μπαίνει δυναμικά στην αγορά του LNG

Η Αυστραλία μπαίνει δυναμικά στην αγορά του LNG

127
Η Αυστραλία μπαίνει δυναμικά στην αγορά του LNG

Κατακόρυφη άνοδος καταγράφηκε στις εξαγωγές φυσικού αερίου από την ανατολική ακτή της Αυστραλίας το τελευταίο εξάμηνο, λόγω της αυξημένης ζήτησης για LNG από την Κίνα.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhuanet, το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2017 οι εισαγωγές LNG από την Κίνα σημείωσαν αύξηση πάνω από 50%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το λιμάνι του Gladstone στην Αυστραλία κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών LNG. Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Shell, η Santos και η Origin Energy μετέφεραν το ίδιο διάστημα γύρω στους 1,99 εκατ. τόνους LNG από τις εγκαταστάσεις τους στο Queensland της Αυστραλίας προς το εξωτερικό.

Επιπλέον, στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ έφτασε η παραγωγή LNG από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα που διαθέτουν η Exxon Mobil και η BHP στο Bass Strait, το οποίο αποτελεί θαλάσσιο στενό που χωρίζει την Τασμανία από την ηπειρωτική Αυστραλία.

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται τους δύο τελευταίους μήνες έχουν συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των εξαγωγών LNG από την Αυστραλία, κυρίως προς την Κίνα, η οποία στρέφεται πλέον σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, στο πλαίσιο της πολιτικής της χώρας να απομακρυνθεί από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας με στόχο τη μείωση του ποσοστού των αέριων ρύπων της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει θέσει ως στόχο να αποτελέσει το 2018 τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG παγκοσμίως. Η σημαντική εξαγωγική της δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Φωτό: exxonmobil.com.au

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.