Προς μετάβαση σε «δυτικού» τύπου η οικονομία της Κίνας

Προς μετάβαση σε «δυτικού» τύπου η οικονομία της Κίνας

93
Προς μετάβαση σε «δυτικού» τύπου η οικονομία της Κίνας

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικά σύμφωνα με διεθνείς Οίκους αναλύσεων, εν αντιθέσει με τις επί δεκαετίες ανησυχίες των οικονομολόγων σε σχέση με τη βιωσιμότητα της, λόγω του ιλιγγιώδους ρυθμού επέκτασης της.

Η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας κατά 6,5% φέτος, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2017, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Ένα από τα πλεονεκτήματα της σταδιακής μετάβασης της οικονομίας της Κίνας είναι ότι έχει πολύ χαμηλή εξάρτηση από δανεισμό», σχολιάζει στο διεθνές πρακτορείο οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley, αρμόδιος για την κινεζική οικονομία.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ήδη έδωσε το στίγμα της σταδιακής μετάβασης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας και όχι μαζικής παραγωγής, κατά την εισήγησή του τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ήδη, ανακοινώθηκε η κατασκευή τεχνολογικού πάρκου συνολικής επένδυσης $2,13 δις για την ανάπτυξη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua. Παράλληλα, ο κλάδος των υπηρεσιών δημιουργεί πάνω από 10 εκατ. θέσεις εργασίας ετησίως, ενώ αντίθετα ο δευτερογενής τομέας της βιομηχανίας, ιδίως του χάλυβα και των μηχανών, οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας σχεδόν 4 εκατ.

Η έκθεση της Morgan Stanley θεωρεί ότι η εσωτερική κατανάλωση της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου σταθεροποιηθεί στο δεύτερο μισό του 2019.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.