Διπλάσιες οι εισαγωγές αργού πετρελαίου του Πεκίνου από τη Μόσχα

Διπλάσιες οι εισαγωγές αργού πετρελαίου του Πεκίνου από τη Μόσχα

52
Διπλάσιες οι εισαγωγές αργού πετρελαίου του Πεκίνου από τη Μόσχα

Αυξάνονται οι εισαγωγές της Κίνας σε αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, καθώς από τις αρχές του 2018 έχει τεθεί σε λειτουργία ο δεύτερος αγωγός μεταφοράς αργού πετρελαίου του συστήματος ESPO (East Siberia-Pacific Ocean system) που διαθέτει η Ρωσία.

Με την έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού η Κίνα θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εισάγει συνολικά 30 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου ετησίως (περίπου 600.000 βαρέλια/ημέρα) από το σύστημα ESPO, αύξηση κατά 50%, σε σχέση με τις εισαγωγές της χώρας όταν ήταν σε λειτουργία μόνο ο ένας αγωγός του συστήματος.

Η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Πεκίνο αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου παγκοσμίως. Το 2017 η Μόσχα κατάφερε να αποτελέσει τον κύριο προμηθευτή της Κίνας με αργό πετρέλαιο, εκθρονίζοντας από την πρώτη θέση τη Σαουδική Αραβία.

Ρωσία και Κίνα προσδοκούν σε περαιτέρω συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες θα προσφέρουν οφέλη και στις δύο χώρες, εξυπηρετώντας παράλληλα την κινέζικη πρωτοβουλία για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg η Ρωσία σκοπεύει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 να έχει θέσει σε λειτουργία τον αγωγό «Power of Siberia» με στόχο τον εφοδιασμό της Κίνας με φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.