Τι θα φέρει το νέο έτος στην πετρελαϊκή αγορά;

Τι θα φέρει το νέο έτος στην πετρελαϊκή αγορά;

110
Τι θα φέρει το νέο έτος στην πετρελαϊκή αγορά;

Ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα επέλθει στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά προς τα τέλη του 2018. Αυτό ανέφεραν σε πρόσφατη έκθεσή τους οι χώρες μέλη του OPEC, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία τους για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής παγκοσμίως, στην οποία συμμετέχουν και χώρες που δεν αποτελούν μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία.

Η νέα συμφωνία των μελών του OPEC για επέκταση των περικοπών της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής μέχρι τα τέλη του 2018 εκτιμάται πως θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, οδηγώντας σε εξισορρόπηση την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά του πετρελαίου. Στόχος των μελών του OPEC είναι να μειωθούν τα πετρελαϊκά αποθέματα παγκοσμίως στον μέσο όρο πέντε ετών.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ολοένα και αυξάνουν την προσφορά αργού πετρελαίου, χώρες μέλη του OPEC έχουν καταγράψει σημαντική μείωση της παραγωγής τους.

Τον περασμένο Νοέμβριο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέγραψαν μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής τους κατά 50.000 βαρέλια/ημέρα. Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί η Σαουδική Αραβία, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο μείωσε την παραγωγή της κατά 165.000 βαρέλια αργού πετρελαίου/ημέρα, ενώ η Βενεζουέλα κατά 118.000 βαρέλια/ημέρα.

Σε περίπτωση που οι παραπάνω περικοπές συνεχιστούν και το 2018, τότε θα υπάρξει έλλειμμα προσφοράς σε αργό πετρέλαιο ύψους 700.000 βαρελιών/ημέρα, με στόχο η πλεονάζουσα ζήτηση για πετρέλαιο να καλύπτεται από τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.