Μπαράζ συγχωνεύσεων στις επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα ετοιμάζει η Κίνα

Μπαράζ συγχωνεύσεων στις επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα ετοιμάζει η Κίνα

71
Μπαράζ συγχωνεύσεων στις επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα ετοιμάζει η Κίνα

Της Μαρίας Μπερτζελέτου, Ναυτιλιακής Αναλύτριας

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας (NDRC) σε ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του 2020 η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν αριθμό «μεγα-ανθρακωρύχων», ο καθένας με  ικανότητα παραγωγής 100 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως, ο οποίος θα ανταγωνίζεται την παγκόσμια αγορά και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του τομέα.

Πέρυσι, η Κίνα είχε πάνω από 4.000 ανθρακωρυχεία με συνολική χωρητικότητα 3,41 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (NEA) τον περασμένο Νοέμβριο.

Μόνο έξι από τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα της Κίνας είναι σήμερα σε θέση να παράγουν πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την China National Coal Association. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι ανθρακωρύχοι Shenhua Group, China Coal Energy Group και Datong Coal Mine Group. Το σχέδιο της NDRC ακολουθεί την εξαγορά πέρυσι της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας China Guodian Group Corp από την Shenhua.

Αυτός ο τελευταίος «γάμος» που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να ανατρέψει τον χρεωμένο και αναποτελεσματικό κρατικό τομέα, να μειώσει τον αριθμό των εταιρειών και να δημιουργήσει ανταγωνιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι οποίες καλύπτουν πολλούς τομείς, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ναυτιλία και τα μέταλλα.

Το Πεκίνο εμβαθύνει τον πόλεμο κατά του νέφους δίνοντας ώθηση στην καθαρότερη κατανάλωση ενέργειας και περιορίζει την χρήση του άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πλειοψηφίας της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας. “Εκτός από την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων άνθρακα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους σε τομείς εκτός του άνθρακα, όπως η παραγωγή ενέργειας και η μεταφορά”, δήλωσε ο Wu Qi, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών της Hengfeng Bank.

Η NDRC δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει την ανθρακοβιομηχανία να προχωρήσει σε περισσότερες συμφωνίες με τις χημικές επιχειρήσεις άνθρακα, ναυτιλίας, σιδήρου και χάλυβα. Ζήτησε επίσης τη σταδιακή κατάργηση της παρωχημένης παραγωγής, με το κλείσιμο μη αποδοτικών ορυχείων, όπως ανέφερε. Στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδίου της έως το 2020, η Κίνα δεσμεύτηκε να εξαλείψει περίπου 800 εκατομμύρια τόνους παρωχημένης χωρητικότητας και να προσθέσει περίπου 500 εκατομμύρια τόνους προηγμένης παραγωγής. Η παραγωγή άνθρακα εκτιμάται ότι θα έχει ανέλθει σε 3,9 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2020.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.