Σε άνθηση το εμπόριο μεταξύ Ιράν και ΝΑ Ασίας

Σε άνθηση το εμπόριο μεταξύ Ιράν και ΝΑ Ασίας

70
Σε άνθηση το εμπόριο μεταξύ Ιράν και ΝΑ Ασίας

Σημαντική άνθιση παρατηρείται στο εμπόριο μεταξύ του Ιράν και των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών η αξία του εμπορίου ανάμεσα στις παραπάνω χώρες έχει αγγίξει τα $2,63 δις.

Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών σε εμπορεύματα εκτός πετρελαίου από το Ιράν προς τις χώρες της ΝΑ Ασίας τους τελευταίους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους έχει ανέλθει σε $1,28 δις, αύξηση κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές της χώρας άγγιξαν τα $1,34 δις., αύξηση κατά 37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η Ταϊλανδή αποτελεί τον βασικό εμπορικό συνεργάτη του Ιράν, αντιπροσωπεύοντας το 24% των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών της ΝΑ Ασίας.

Η Σιγκαπούρη καταλαμβάνει την δεύτερη θέση αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις του Ιράν με τις χώρες της ΝΑ Ασίας. Η αξία του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε $487 εκατ., αύξηση κατά 10% συγκριτικά με πέρυσι.

Επίσης, η αξία του εμπορίου μεταξύ Ιράν-Μαλαισίας σημείωσε αύξηση της τάξεως του 69% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα $486,5 εκατ., ενώ το εμπόριο του Ιράν με την Ινδονησία και το Βιετνάμ ανέρχεται σε $485 εκατ. και σε $325 εκατ., αντίστοιχα, τους τελευταίους οκτώ μήνες του 2017.

Οι σημαντικότερες εξαγωγές του Ιράν προς τις χώρες της ΝΑ Ασίας αφορούν χάλυβα, φιστίκια, βουτάνιο, προπάνιο και σύκα, ενώ οι εισαγωγές του Ιράν από τις συγκεκριμένες χώρες περιλαμβάνουν ζαχαροκάλαμο, φοινικέλαιο, σόγια, τρόφιμα, ρύζι, οικιακές συσκευές, τερματικά POS και κινητά τηλέφωνα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.