Επενδύσεις- μαμούθ σε νέους αγωγούς στη Σιβηρία

Επενδύσεις- μαμούθ σε νέους αγωγούς στη Σιβηρία

109
Επενδύσεις- μαμούθ σε νέους αγωγούς στη Σιβηρία

Η China National Petroleum Corporation ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ο οποίος θα συνδέει την Κίνα με τη Ρωσία.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhuanet.

Σε ό,τι αφορά το τμήμα της Κίνας, ο αγωγός, μήκους 3.371 χλμ. θα ξεκινά από την επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ, η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και θα καταλήγει στη Σαγκάη. Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Το τμήμα του αγωγού στη Ρωσία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2014 στην ανατολική Σιβηρία συγκεκριμένα.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού η Κίνα θα μπορεί να προμηθεύεται  από τη Ρωσία έως και 38 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.

Το παραπάνω έργο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της κινεζικής κυβέρνησης να στρέψει την προσοχή της σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, περιορίζοντας την χρήση του άνθρακα.

Σύμφωνα με στοιχεία του National Development and Reform Commission, η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει την εγχώρια χρήση του φυσικού αερίου έως και 10% μέχρι το 2020 και έως 15% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2017.

Η ζήτηση της Κίνας για φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 2040, ξεπερνώντας την εγχώρια παραγωγή της κατά 43% περίπου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΙΕΑ (International Energy Agency).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HAIDER AL-ASSADEE

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.