Προς αλλαγή «φρουράς» στα φινλανδικά ναυπηγεία Arctech

Προς αλλαγή «φρουράς» στα φινλανδικά ναυπηγεία Arctech

131
Προς αλλαγή «φρουράς» στα φινλανδικά ναυπηγεία Arctech

Πριν από λίγες ημέρες  οι χώρες μέλη της ΕΕ, όπως αναφέρθηκε σε σχετικό δημοσίευμα των Ναυτικών Χρονικών, αποφάσισαν να παρατείνουν για έξι επιπλέον μήνες τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες αναμενόταν να παύσουν στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου.

Οι κυρώσεις έχουν επιφέρει πλήγματα τόσο στην ρωσική οικονομία, όσο και στην επιχειρηματική δραστηριοποίηση ρωσικών εταιρειών στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των φινλανδικών ναυπηγείων Arctech, τα οποία από τις 30 Δεκεμβρίου 2014 έχουν περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της ρωσικής εταιρείας United Shipbuilding Corporation (USC).

Ωστόσο, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014 εις βάρος της Ρωσίας αλλά και της ίδιας της USC έχουν προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης για αρκετά από τα κατασκευαστικά προγράμματα του ναυπηγείου.

Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Arctech, Esko Mustamäki, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αρκετά δύσκολη, ενώ μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τόνισε ότι αναζητείται ένας νέος αγοραστής «από την Δύση, ο οποίος θα αναλάβει την πλειοψηφία των μετοχών του ναυπηγείου στο Ελσίνκι». Ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω τους λόγους αυτής της απόφασης της ρωσικής εταιρείας. Ωστόσο σημείωσε ότι «είναι σαφές πως οι κυρώσεις συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς».

Από την πλευρά του και ο διευθυντής της ρωσικής United Shipbuilding Corporation Eveany Zagorodniy, σύμφωνα την φινλανδική οικονομική εφημερίδα Kauppalehti, αναφέρθηκε στο ζήτημα της δυσκολίας ανεύρεσης χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα φέρεται να δήλωσε ότι η ρωσική εταιρεία έχει αποκλειστεί από τραπεζικές δανειοδοτήσεις, με κύρια αιτία τις επιβληθείσες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι τα ναυπηγεία Arctech αποτελούν τα μεγαλύτερα στον κόσμο που αναλαμβάνουν τη ναυπήγηση μονάδων ικανών για πλόες στα παγωμένα νερά της αρκτικής. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε φινλανδικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για ενδιαφέρον των Κινέζων να αγοράσουν πακέτο μετοχών σε αυτά κι έτσι να «πατήσουν» πόδι στην ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία.

Φωτό: arctech.fi

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.