Οι ΗΠΑ «ψηφίζουν» Κίνα για τα ορυκτά μέταλλα

Οι ΗΠΑ «ψηφίζουν» Κίνα για τα ορυκτά μέταλλα

64
Οι ΗΠΑ «ψηφίζουν» Κίνα για τα ορυκτά μέταλλα

Οι ΗΠΑ στηρίζονται στην μεταλλευτική δραστηριότητα της Κίνας για την υπερβάλλουσα ζήτηση σε βασικά ορυκτά μέταλλα για τις εγχώριες ανάγκες της στρατιωτικής και της παραγωγικής βιομηχανίας της χώρας, σε σωρεία κλάδων από την κατασκευή έξυπνων τηλεφώνων μέχρι ανεμογεννήτριες και αυτοκίνητα, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.

Η έκθεση δείχνει την εμφανή εξάρτηση των ΗΠΑ στις εισαγωγές 21 ορυκτών μετάλλων που θεωρούνται κρίσιμα στη βιομηχανία από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εσωτερικών Ryan Zinke. Ο Αμερικανός Υπουργός σχολίασε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή σε ορισμένα μέταλλα, όπως η πλατίνα, το μαγγάνιο και ορισμένα σπάνια μεταλλεύματα, θέτοντας επιπλέον θέμα εσωτερικής ασφάλειας όσο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στηρίζουν την αμυντική βιομηχανία τους σε εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη έκθεση που είχε δημοσιοποιηθεί το 1973, αποτυπώνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα εύρη χρήσης σε ορισμένη είδη ορυκτών μετάλλων. Η βιομηχανία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για σπάνια ορυκτά μέταλλα. Η αμερικανική μεταλλευτική βιομηχανία στηρίζεται σε εξορύξεις στις δυτικές πολιτείες, ωστόσο οι εισαγωγές χαμηλού κόστους από την Κίνα, έχουν οδηγήσει σε κάμψη την αμερικανική παραγωγή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.