Το Ιράν κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου

Το Ιράν κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου

89
Το Ιράν κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου

Το Ιράν επιθυμεί να ενισχύσει την θέση του στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

Προς την επίτευξη του σκοπού αυτού, η κυβέρνηση της χώρας επέκτεινε το λιμάνι Chabahar, το οποίο βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν. Οι εργασίες για την επέκταση του λιμένα ανήλθαν σε $1 δις.

Με την ολοκλήρωση της επέκτασης του λιμένα εκτιμάται ότι το Ιράν θα αποτελέσει μια βασική διαδρομή διαμετακομιστικού εμπορίου του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας, ενώ θα επιτραπούν συγχρόνως περισσότερες εξαγωγές ινδικών εμπορευμάτων προς τη Ρωσία.

Η παραγωγική δυναμικότητα του λιμένα Chabahar, μετά την επέκτασή του, μέρος της οποίας έχει χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση της Ινδίας ($235 εκατ.), υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί από 2,5 εκατ. τόνους σε 8,5 εκατ. τόνους φορτίου ετησίως.

Το λιμάνι αυτό αποτελεί βασικό ανταγωνιστή του λιμένα Gwadar στο Πακιστάν, στο οποίο έχουν γίνει πρόσφατα επενδύσεις ως μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Ιράν, κ. Hassan Rouhani, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας θετικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε «αντίπαλα» λιμάνια, καλώντας συγχρόνως προς τον εκσυγχρονισμό και άλλων λιμένων στις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Rouhani τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση του Ιράν σχεδιάζει επίσης να συνδέσει το λιμάνι Chabahar με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας για να διευκολύνει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και να αποτελέσει το λιμάνι μια διαδρομή προς τις χώρες της ανατολικής και βόρειας Ευρώπης μέσω της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.