Συμφωνίες για την καταπολέμηση των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων

Συμφωνίες για την καταπολέμηση των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων

82
Συμφωνίες για την καταπολέμηση των παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων

Οι πειρατικές επιθέσεις και οι ένοπλες ληστείες που λαμβάνουν χώρα στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και σε ένα μεγάλο μέρος του Ινδικού Ωκεανού ωθούν τις χώρες της ευρύτερης περιοχής να προσχωρήσουν σε συμφωνίες για την καταπολέμηση των παραπάνω περιστατικών.

Η Σομαλία υπέγραψε πρόσφατα την τροπολογία «Jeddah Αmendment» του Djibouti Code of Conduct 2017, που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, το οποίο αποτελεί αναθεώρηση του Djibouti Code of Conduct.

To Djibouti Code of Conduct αποτελεί μια προσπάθεια των χωρών του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού για την καταστολή της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας σε πλοία που πλέουν στην εν λόγω περιοχή.

Η τροπολογία «Jeddah Αmendment» επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του Djibouti Code of Conduct, υιοθετώντας μέτρα για την αντιμετώπιση και άλλων παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, η κλοπή φορτίων πετρελαίου, το λαθρεμπόριο ανθρώπων, άγριων ζώων και η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων από πλοία.

Η Σομαλία αποτελεί την 14η χώρα κατά σειρά που υπογράφει το Jeddah Αmendment. Χώρες που έχουν ήδη υπογράψει είναι οι Κομόρες, το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Ιορδανία, η Κένυα, η Μαδαγασκάρη, οι Μαλδίβες, η Μοζαμβίκη, η Σαουδική Αραβία, οι Σεϋχέλλες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τανζανία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.