Αλλάζουν τα δεδομένα στον πετρελαϊκό χάρτη

Αλλάζουν τα δεδομένα στον πετρελαϊκό χάρτη

242
Αλλάζουν τα δεδομένα στον πετρελαϊκό χάρτη

Ηγέτιδα δύναμη στον πετρελαϊκό και ενεργειακό τομέα πρόκειται να αναδειχθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την International Energy Agency (IEA). Το γεγονός αυτό οφείλεται στην «έκρηξη» παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αμερική.

Σύμφωνα με στοιχεία του World Energy Outlook, μέχρι το 2025 η αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στην Αμερική αναμένεται να ανέλθει σε 9 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ξεπερνώντας την αντίστοιχη «έκρηξη» πετρελαϊκής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας τα έτη 1966-1981. Επιπλέον, η αύξηση στην παραγωγή αμερικάνικου φυσικού αερίου πρόκειται να ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα της παραγωγής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η «έκρηξη» της πετρελαϊκής παραγωγής πρόκειται να καταστήσει τις ΗΠΑ ως έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ορυκτών καυσίμων.

Με δεδομένη την αυξημένη προσφορά σε πετρέλαιο από τις ΗΠΑ, η IEA προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν μέχρι το 2025 τα $83/βαρέλι, συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις των $101/βαρέλι.

Οι μειωμένες τιμές πετρελαίου θα δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Η IΕA επίσης προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια πετρελαϊκή κατανάλωση, αναφέροντας ότι μέχρι το 2025 η κατανάλωση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέρχεται σε 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα, γεγονός που θα ωφελήσει την εξαγωγική δραστηριότητα πετρελαίου της Αμερικής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.