
Η ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να φτάσει στα ύψη από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ινδία, μέχρι το 2040, σύμφωνα με προβλέψεις της International Energy Agency (IEA).
Την ίδια στιγμή όμως η Κίνα έχει μειώσει την χρήση άνθρακα ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ενισχύεται περαιτέρω με την χρήση του άνθρακα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για άνθρακα που θα παρατηρηθεί τις επόμενες δεκαετίες από την Ινδία και τις χώρες της ΝΑ Ασίας θα οφείλεται στην ανάγκη των συγκεκριμένων χωρών να στραφούν σε πιο φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην τελευταία έκθεση της IEA για τη ΝΑ Ασία αναφέρεται ότι η χρήση του άνθρακα στις χώρες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί φθηνότερη λύση από το φυσικό αέριο και δεν απαιτεί πολυδάπανες εγκαταστάσεις για την χρήση του, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι το 2040 αναμένεται πως θα έχουν κατασκευαστεί στη ΝΑ Ασία εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα οι οποίες θα παράγουν 100 gigawatts (GW) ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας τη συνολική παραγωγική ικανότητα των συγκεκριμένων χωρών σε 160 GW.
Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών άνθρακα από τις χώρες αυτές. Σύμφωνα με την IEA, το Βιετνάμ αναμένεται μέχρι το 2040 να έχει γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στη ΝΑ Ασία.
Την έκθεση της IEA ενισχύουν και αναλυτές από την Wood Mackenzie σύμφωνα με τους οποίους αναμένεται ότι οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στη ΝΑ Ασία μέχρι το 2035 θα έχουν ανέλθει σε 226 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με τους 85 εκατ. τόνους που καταγράφονται σήμερα. Για την ίδια περίοδο, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι οι εισαγωγές άνθρακα στις χώρες της Νότιας Ασίας (Ινδία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν) θα αγγίξουν τους 284 εκατ. τόνους, αύξηση κατά 72% σε σύγκριση με την παρούσα περίοδο.
Αντίθετα, οι εισαγωγές άνθρακα από την Κίνα για την ίδια περίοδο αναμένεται να ανέλθουν σε 103 εκατ. τόνους, μείωση κατά 40%, συγκριτικά με σήμερα.
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANDRZEJ GRYGIEL
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώθηκε ότι με επιστολή του αρμόδιου γραφείου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία…
Δύο μέλη του πληρώματος του Eternity C σκοτώθηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες το υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο με θαλάσσια drones και…
Διαχρονικά, η ναυτιλιακή βιομηχανία επηρεάζεται άμεσα από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, η φύση της βιομηχανίας είναι τέτοια, που οι αναδιατάξεις των εμπορικών ροών…
Σε 3,45 εκατ. επιβάτες ανήλθε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση…
Η Νότια Κορέα ζήτησε επίσημα από τις ΗΠΑ την εξαίρεσή της από την εφαρμογή των λιμενικών τελών που έχουν επιβάλει οι τελευταίες σε όλα…
Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας από την Ινδονησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (Memorandum of Understanding ‒ MoU) δεκάδων δισεκατομμυρίων…
Η Βραζιλία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης διεθνώς (23,6% παγκόσμιας παραγωγής), σημείωσε πτώση στις διά θαλάσσης εξαγωγές του εν λόγω…
Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στον ποταμό Δούναβη στην Ουγγαρία επηρεάζουν την ενδοποτάμια ναυτιλία, τη γεωργία και τα τοπικά οικοσυστήματα, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ