Οι 10 πιο «επικίνδυνες» πόλεις – λιμάνια

Οι 10 πιο «επικίνδυνες» πόλεις – λιμάνια

1633
Οι 10 πιο «επικίνδυνες» πόλεις – λιμάνια

Το Business Insider δημοσίευσε τη λίστα με τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται και αρκετές πόλεις-λιμάνια, με πρωταθλητή στην εγκληματικότητα το Ακαπούλκο του Μεξικού. Κοινό χαρακτηριστικό των πόλεων αυτών είναι τα αυξημένα ποσοστά ανθρωποκτονιών που καταγράφονται.

Παρακάτω παρατίθεται η λίστα με τις δέκα πόλεις-λιμάνια που χαρακτηρίζονται ως οι πιο επικίνδυνες παγκοσμίως.

10. Μαζατλάν, Μεξικό
Το Μαζατλάν στη γλώσσα Νάουατλ (ιθαγενής γλώσσα στο Μεξικό), σημαίνει «τόπος των ελαφιών» και ο αλιευτικός του στόλος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του Μεξικού. Στη συγκεκριμένη πόλη- λιμάνι καταγράφονται 48,75 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

9. Βαλτιμόρη, ΗΠΑ
Η Βαλτιμόρη είναι μεγάλο και ιστορικό λιμάνι των ΗΠΑ. Κατά τον 18ο αιώνα υπήρξε σημαντικό εισαγωγικό λιμάνι για συγκέντρωση ζάχαρης από την Καραϊβική, λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ τους, σε σχέση με τα λιμάνια της Βοστώνης και της Ν. Υόρκης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι ανθρωποκτονίες στη Βαλτιμόρη ανέρχονται σε 51,14 ανά 100.000 κατοίκους.

8. Μασεϊό, Βραζιλία
Το όνομά της πόλης-λιμάνι έχει ινδική προέλευση και ερμηνεύεται ως «οι πηγές από όπου αναβλύζει νερό». Η κατασκευή του λιμανιού της οφείλεται στις εξαγωγικές ανάγκες της περιοχής σε ζάχαρη και καπνό την περίοδο της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας, μετά το 1600. Σήμερα αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό. Οι θάνατοι ανέρχονται σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές σε 51,78 ανά 100.000 κατοίκους, με κύρια αιτία την ανθρωποκτονία.

7. Σαλβαδόρ, Βραζιλία
Το Σαλβαδόρ που σημαίνει «Σωτήρας», διαθέτει ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, λόγω της θέσης του κοντά στη βιομηχανική και αγροτική περιοχή της πολιτείας Μπαΐα, της οποίας είναι και πρωτεύουσα. Στο Σαλβαδόρ καταγράφονται 54,71 ανθρωποκτονίες  ανά 100.000 κατοίκους.

6. Κέιπ Τάουν, Ν.Αφρική
Το Κέιπ Τάουν που σημαίνει «πόλη του ακρωτηρίου» ιδρύθηκε από τους Ολλανδούς ως λιμάνι ανεφοδιασμού για τα ταξίδια τους προς τις Ινδίες και την υπόλοιπη Αφρική, κυρίως πριν το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ. Στο Κέιπ Τάουν καταγράφονται 60,77 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

5.  Αρακαζού, Βραζιλίας
Στο Αρακαζού σημειώνονται 62,76 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Το Αρακαζού έγινε η πρωτεύουσα της πολιτείας Σερζίπι, εξαιτίας του ανεπτυγμένου εμπορίου ζάχαρης της περιοχής.

4. Μπελέμ, Βραζιλία
Μπελέμ στα πορτογαλικά σημαίνει «Βηθλεέμ». Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη Μπελέμ ανέρχεται σε 67,41 ανά 100.000 κατοίκους. Η πόλη Μπελέμ αποτελεί είσοδο προς τον Αμαζόνιο και απέχει 100 χλμ από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

3. Νατάλ, Βραζιλία
Νατάλ στα πορτογαλικά σημαίνει «Χριστούγεννα» και στο λιμάνι της πόλης διακινούνται κατά κύριο λόγο κατεψυγμένα εμπορεύματα, όπως φρούτα και ψάρια. Σήμερα το βασικό εισόδημα της πόλης προέρχεται από τον τουρισμό της. Έχει καταγραφεί πως ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 69,56 ανθρωποκτονίες.

2. Γκουαγιάνα Σίτι, Βενεζουέλα
Το Γκουαγιάνα Σίτι  έχουν καταγραφεί 82,84 ανθρωποκτονίες ανά 100,000 κατοίκους. Η πόλη διαθέτει το λιμάνι Puerto Ordaz στο οποίο είναι εγκατεστημένες ορισμένες από τις πιο ιστορικές βιομηχανίες στη Βενεζουέλα.

1. Ακαπούλκο, Μεξικό
Το όνομα του Ακαπούλκο, στην γλώσσα Νάουατλ σημαίνει «στα μεγάλα σπασμένα καλάμια» κάτι που αναπαριστάται και στο έμβλημα της πόλης. Ο μέσος όρος των ανθρωποκτονιών είναι 113,24 ανά 100.000 κατοίκους. Διαθέτει ένα σημαντικό λιμένα και αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του Μεξικού.

Από τη λίστα προκύπτει ότι αρκετές πόλεις-λιμάνια της Λατινικής Αμερικής και της Βραζιλίας θεωρούνται ως επικίνδυνες. Οι πόλεις που χαρακτηρίζονται ως οι πιο επικίνδυνες συνδέονται με εμπορία ναρκωτικών, εκτεταμένη φτώχεια και πολιτική αστάθεια. Να σημειωθεί ότι στην παραπάνω λίστα συμπεριλήφθηκαν πόλεις που έχουν πληθυσμό πάνω από 300.000 κατοίκους.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JESUS ESPINOSA

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.